Carregant Esdeveniments

Tres voltes rebel, homenatge a Maria Mercè Marçal

Actes i activitats

Dimarts, 11 de juliol de 2023 a les 19.30 h

 

Jaume Calatayud i Vicente Monera oferiran una composició poeticomusical en homenatge a la poeta, narradora, editora i traductora, a més d’activista política, cultural i feminista, catalana: Maria Mercè Marçal. Enguany fa 25 anys de la seva mort i volem recordar la seva figura.

L’acte serà l’11 de juliol a les 19.30 h al jardinet de l’Ateneu Municipal. Reserva’t la data!

L’entrada és lliure. Tot i que no és obligatori, t’agrairem inscripció prèvia al següent enllaç.

 

Assistiré a l’espectacle!

 

La poeta
Maria-Mercè Marçal va néixer el 13 de novembre de 1952, circumstancialment a Barcelona. Fins als deu anys va viure a Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell), d’on va recordar sempre la vida amb la seva família, establerta al camp i dedicada a la vida de pagès.

El 1969 es va traslladar a Barcelona, juntament amb la seva germana Magda, i entrà en contacte amb joves poetes com ara Miquel Desclot, Jaume Medina i Ramon Pinyol, amb el qual es casaria el 1972.

Durant la dècada dels setanta —una etapa especialment intensa des del punt de vista personal i col·lectiu— va participar amb Ramon Pinyol, Xavier Bru de Sala i Gemma d’Armengol en la creació dels Llibres del Mall, una editorial que tingué com a mentor Joan Brossa, i en la qual col·laboraren pintors com ara Antoni Tàpies i Joan Pere Viladecans.

El 1976, Maria-Mercè Marçal va guanyar el premi Carles Riba de poesia amb el recull Cau de llunes. És en aquest període dels setanta, doncs, que fa la seva entrada en el món literari i, també, en el món polític: va militar en el nacionalisme d’esquerra i, paral·lelament, va prendre contacte amb el moviment feminista i amb grups de dones.

L’any 1979 va publicar Bruixa de dol, i el seu nom es va començar a fer popular. El seu interès pel llenguatge teatral la va dur a participar en el muntatge de La sala de nines, de Mercè Rodoreda. Aquest mateix any va quedar finalista del Premi Ausiàs March de Gandia amb el recull Festanyal de l’aigua. Del 1979 al 1985 va col·laborar en cursos sobre feminisme i literatura a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent.

La seva militància en el nacionalisme d’esquerres i en el feminisme va ser forta fins a la seva mort, tot i que, progressivament, es va anar centrant de manera prioritària en el terreny cultural i literari.

Els anys vuitanta es van iniciar amb el naixement de la seva filla Heura, experiència que va elaborar poèticament a Sal oberta (1982) i a la segona part de La germana, l’estrangera (1985). L’any 1984 va conèixer Fina Birulés, pensadora i professora universitària de filosofia, que va ser la seva companya fins a la mort.

Durant aquesta dècada va començar a posar fil a l’agulla en la creació de la seva única novel·la, La passió segons Renée Vivien, fruit de la fascinació que havia exercit sobre ella aquesta escriptora anglesa.

També va dedicar-se a la traducció d’escriptores com ara Colette, Yourcenar, Leonor Fini, Anna Akhmàtova i Marina Tsvetàieva.

En els darrers anys de la seva trajectòria, va impulsar la creació del Comitè d’Escriptores, dins el Centre Català del PEN Club, amb l’objectiu de recuperar l’obra literària femenina i promoure la visibilitat i la interrelació de les escriptores actuals.

Després d’uns anys de lluita contra la malaltia, en què va escriure gran part del recull pòstum Raó del cos (2000), va morir a Barcelona el 5 de juliol de 1998.