‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, guanya el Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Cuixart: “Com més forta sigui la repressió, més ganes tindrem de seguir compartint llengua i cultura sense renúncies”

Barcelona, 30 de gener 2019- Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols és l’obra guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any. Orriols ha volgut agrair el premi i ha posat en valor la feina d’Òmnium a favor de la llengua i la cultura “i més en moments repressius com l’actual”. I s’ha volgut dirigir directament el president de l’entitat Jordi Cuixart: “Jordi, seguiré treballant incansablement amb l’única eina que tinc, el català”. Marta Orriols rebrà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció. L’encarregat d’entregar aquest segon Premi Òmnium a la Millor novel·la de l’Any a Marta Orriols ha estat el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri de los Ríos, en absència de Jordi Cuixart, empresonat sense judici des de l’octubre de 2017. Mauri ha assegurat que és “un honor” poder explicar que, a les portes del Judici a la Democràcia, “Òmnium no només és una entitat cabdal en la defensa de les llibertats col·lectives sinó que alhora també entrega el guardó més ben dotat a l’obra literària editada en llengua catalana”. Al seu torn, Cuixart, a través d’una carta, també ha volgut felicitar els tres finalistes i ha deixat clar, tot recordant Montserrat Roig, que “no deixarem mai d’escriure, de llegir i de pensar, en la llengua que ens doni la gana”. “Com més forta sigui la repressió, més ganes tindrem de seguir compartint llengua i cultura amb tothom, sense renúncies”, ha sentenciat Cuixart. El jurat del guardó és independent i de prestigi i està format per  Rosa Cabré, Maria Dasca, Carme Gregori, Oriol Izquierdo i Xavier Pla. El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’any és el premi millor dotat econòmicament a obra publicada i arriba enguany a la segona edició. En la primera edició el guardó va recaure en Raül Garrigasait per Els estranys.

Mauri: “Renunciar a treballar per la llengua i la cultura seria un error imperdonable

El vicepresident d’Òmnium ha explicat que, amb l’empresonament del president Cuixart i la repressió, l’entitat va tenir clar que calia ser encara més ambiciosos a l’hora de posar la “cultura i la literatura catalanes al centre de tot”: perquè són dos dels tresors més preuats que tenim com a societat i “renunciar a treballar per elles seria un error imperdonable”. “La pitjor derrota dels qui volen veure Òmnium clausurat és seguir sent una entitat cultural de referència a nivell europeu”, ha sentenciat. I és amb aquesta voluntat que l’entitat, ha explicat Mauri, “ha decidit plantar cara en el judici que és a punt de començar”.

Cuixart: “Encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules”

El president d’Òmnium també ha lloat la naturalesa d’aquest guardó, el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, que, tot i la seva joventut, vol contribuir a fer que les lletres catalanes tinguin “un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altre lloc del món”. Jordi Cuixart ha fet referència als lluitadors que “ens van precedir per salvar els mots” i assegura que, “amb la mateixa determinació, aviat afrontarem un Judici a la Democràcia per salvar els drets civils: sense por”. I ha apel·lat les paraules del poeta Pere Quart a l’escenari del Romea: “encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules”.

En un acte a l’hotel Casa Bonay de Barcelona i presentat per la periodista cultural Anna Guitart, els finalistes del Premi Òmnium 2018 han compartit vetllada tot conversant sobre literatura i les novel·les aspirants al guardó. A banda de Marta Orriols amb Aprendre a parlar amb les plantes, aspiraven al premi Sobre la terra impura, de Melcior Comes, i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell.  Tots tres han dedicat i signat un exemplar de les tres novel·les finalistes que faran arribar al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó on està tancat sense judici des de fa 15 mesos.