‘Aprendre a parlar amb les plantes’, ‘La memòria de l’Oracle’ i ‘Sobre la terra impura’ aspiren al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

El guanyador es coneixerà a finals de gener, s’endurà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció

 

Barcelona, 19 de desembre de 2018 – Les novel·les Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, Sobre la terra impura, de Melcior Comes, i La memòria de l’Oracle, de Pere Joan Martorell, són les tres obres finalistes que aspiren a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. De la preselecció de 24 novel·les feta per un comitè d’experts, el jurat independent i de prestigi format per Rosa Cabré, Maria Dasca, Carme Gregori, Oriol Izquierdo i Xavier Pla n’ha triat aquestes tres com a aspirants al guardó d’Òmnium Cultural a la millor novel·la de l’any. És la segona edició d’aquest premi, el millor dotat econòmicament a obra publicada:  20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció. La primera guanyadora del Premi Òmnium va ser la novel·la Els estranys de Raül Garrigasait. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des de fa 14 mesos, ha recordat que Òmnium mai renunciarà als seus objectius fundacionals per a que “la nostra literatura, malgrat la repressió, pugui viure en un país normal”. “No deixarem mai de llegir, escriure i pensar”, ha dit Cuixart, “perquè la literatura és una eina capaç d’enderrocar totalitarismes”.

Editada per Periscopi, el jurat ha definit Aprendre a parlar amb les plantes com una crònica, alliberada de tòpics, d’un procés de pèrdua, de dol i de reconstrucció. La sabadellenca Marta Orriols ens presenta sense tabús la vida interior d’una protagonista que s’ha de refer després d’un punt d’inflexió vital.

Sobre la terra impura, del mallorquí Melcior Comes, és una trepidant novel·la d’investigació sobre els personatges i el llinatge. En aquest cas, el jurat posa en valor també la detallada crònica social i política de la Mallorca del segle XX, així com l’aprofundiment en l’amistat i l’atracció sexual. Està editada per Proa.

La tercera finalista és La memòria de l’Oracle, de Pere Joan Martorell, una història de pèrdues, exilis i captiveris en un context de postguerra. Segons els membres del jurat, desprèn un gran alè estilístic i lingüístic. D’Edicions de 1984.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de posar en valor les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.