Comunicat conjunt dels investigats per la causa contra Tsunami Democràtic

Actualitat

Som 11 persones, activistes, periodistes, parlamentaris, membres de societat civil i organitzacions polítiques, acusades arbitràriament per l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Es tracta d’una causa política per part de tribunals que no son competents ni tampoc imparcials.

En el context actual d’avenç en la resolució democràtica d’un conflicte polític i de tramitació parlamentària d’una llei d’amnistia, l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem s’alineen amb l’extrema dreta per deslegitimar una llei que compleix els estàndards internacionals, (tal com ha confirmat la Comissió de Venècia).

Per això, s’usa l’acusació de terrorisme, que és arbitrària, per impedir la via que obre l’amnistia per rescabalar part de la repressió soferta.

La mobilització vinculada a Tsunami Democràtic va ser la resposta de milers de ciutadans de Catalunya que la tardor del 2019 van exercir drets fonamentals per protestar, en el marc de l’acció noviolenta, contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava per sedició 9 líders socials i polítics a més de 100 anys de presó. Un empresonament que va ser denunciat pel Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, el Consell d’Europa i les principals organitzacions internacionals de Drets Humans.

D’altra banda, el govern espanyol va haver de concedir els indults als presos polítics; les Corts espanyoles van reformar el Codi Penal eliminant el delicte de “sedició” i ara la Llei d’Amnistia està en fase de tramitació parlamentària.

Aquest ús fraudulent del delicte de terrorisme, i la seva infundada atribució a les persones que signem aquesta declaració, se suma a anys d’investigacions secretes, infiltracions policials al teixit associatiu o l’espionatge il·legal amb Pegasus a polítics, activistes, periodistes i advocats a Catalunya.

Davant d’aquesta situació i la indefensió jurídica que provoca, volem fer valdre les garanties dels nostres drets, actualment amenaçats, que qualsevol estat de dret hauria d’assegurar en un sistema democràtic.

Signants:
Josep Lluís Alay

Jaume Cabaní

Josep Campmajó

Marta Molina

Carles Puigdemont

Jesús Rodríguez

Marta Rovira

Oleguer Serra

Oriol Soler

Xavier Vendrell

Ruben Wagensberg

Òmnium Cultural

Consell de la República

Junts per Catalunya

Esquerra Republicana de Catalunya

Candidatura d’Unitat Popular