Comunicat d’Òmnium Cultural en relació a la consulta sobre el monument d’exaltació del règim franquista a Tortosa

Actualitat

Òmnium Cultural advoca per la retirada del monument franquista a la Batalla de l’Ebre

Òmnium Cultural va ser fundada el 1961 al servei de la llengua, la cultura i el país i en l’actualitat compta amb més de 56.000 socis i sòcies a tot Catalunya. Per la seva tasca, el règim franquista va clausurar l’entitat el 1963 i no es va poder reprendre l’activitat fins el 1967.

El règim franquista va destruir la legalitat democràtica vigent després d’una guerra fratricida. El conjunt de les nostres institucions de govern, les lleis, la llengua i, molt en especial, els seus ciutadans i ciutadanes, en van patir les terribles conseqüències, sovint irreversibles.

Malgrat l’anterior i malgrat els anys transcorreguts des de la Transició espanyola, encara perviuen alguns monuments que el règim va erigir en homenatge a si mateix i a la major glòria del dictador Francisco Franco. Un d’aquests exemples més pregons, tot i que malauradament no l’únic, és el monument franquista a la Batalla de l’Ebre.

El 25 d’abril de 2016 l’Ajuntament de Tortosa, a partir d’una iniciativa conjunta dels grups municipals de CiU, ERC, Movem Tortosa-Entesa i PSC, ha posat en marxa una consulta popular no referendària envers el futur del monument a la Batalla de l’Ebre.

Davant d’aquesta situació, Òmnium Cultural

MANIFESTA

  • Que advoca per la retirada del monument franquista a la Batalla de l’Ebre, tal com ja va expressar l’11 de desembre de 2015 durant la celebració de la Nit de Santa Llúcia a Tortosa. La retirada de l’espai públic és l’única possibilitat que deslegitima l’acte de glorificació del franquisme que el monument persegueix.

 

  • Que considera innecessària la convocatòria d’una consulta popular que formula una pregunta que trenca el consens social i polític i frivolitza el franquisme. Aquest consens ha estat sempre dirigit a retirar dels espais públics aquests tipus de monuments. En aquest sentit la Llei 13/2007, de 31 d’octubre, del Memorial Democràtic i la Llei 52/2007, de 26 de desembre, del Congrés dels Diputats a Espanya donen un tractament legal fruit d’aquest consens.

 

  • Que estén aquesta postura a qualsevol altre element, símbol o monument d’exaltació del règim franquista que a dia d’avui encara no hagi estat retirat de l’espai públic en els termes que estableix el consens social, polític i legal vigent.

  • Que el monument franquista a la Batalla de l’Ebre i a la campanya dels “25 años de paz” en què es justificava, ni qualsevol altre d’exaltació franquista, no pot reconvertir-se en cap cas en un monument a la Pau.

  • Que fa palès el seu desig què, sense renunciar al debat de les idees, el monument no esdevingui un motiu d’enfrontament entre demòcrates, ja que aquest seria el millor servei que es podria fer al totalitarisme, ja sigui franquista o de qualsevol altre temps i país.

Barcelona – Tortosa, 4 de maig de 2016