Crònica de la concentració per la llibertat dels presos polítics a la plaça de la Vila de Gràcia del dia 23 d’abril de 2018

Actualitat

Jordi Ribas Boldú va proposar una acció participativa d’homenatge a la llengua i al diccionari. Els assistents van signar llibres per regalar als presos polítics amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Quan vàrem convidar en Jordi Ribas Boldú a participar en la concentració de la diada de Sant Jordi, li vàrem suggerir que, tenint en compte que es tractava del gran dia del llibre, preparés alguna cosa que no donés veu només a un autor o a diversos, com fem habitualment, sinó simbòlicament a tots. I ens semblava que aquesta idea es podia materialitzar al voltant del diccionari Pompeu Fabra (amb motiu de l’any Fabra, que celebra els 150 anys del naixement d’aquest gracienc, procedent del barri de la Salut, i els 100 anys de la publicació de la seva Gramàtica catalana normativa).

A partir d’aquest plantejament inicial, en Jordi, que vol ser presentat com a treballador cultural, ens va proposar una acció participativa d’homenatge a la llengua i al diccionari de Fabra: una lectura col·lectiva de setze paraules, una per a cada un dels presos i dels exiliats. Ell mateix va començar llegint les paraules ‘abracadabra’ i ‘abraçar’.

Abracadabra m. Mot cabalístic escrit com indica la figura adjunta i al qual, portat com a amulet, era atribuïda la virtut de guarir la febre i altres malalties.

Abraçar v. tr. Cenyir amb els braços. Abraçà el seu home. Abraçar la soca d’un arbre. Abraçar una columna. | Pron. S’abraçaren cordialment. | Abraçar-se a alguna cosa, agafar-s’hi abraçant-la. Abraçat a la soca d’un arbre. || Cenyir, circumdar. L’heura abraça l’om. La mar abraça la terra.
Donar-se (a una cosa) acceptar-la, seguir-la. Abraçar una religió, un estat, una professió, un partit, una opinió. || Contenir, incloure (alguna cosa) en tota la seua extensió. La filosofia abraça altres ciències. El llibre abraça la història i la prehistòria. || Copsar amb la vista o el pensament una cosa) en tota seva extensió. Abraçar l’horitzó d’una mirada. || La seva mirada abraçava tota la plana.

Tot seguit, catorze persones d’entre els assistents a la concentració van triar una paraula, que no era gens a l’atzar, i van sortir a llegir-la. Així, durant més de deu minuts, diferents veus van dir les definicions de: ‘groc’, ‘de bracet’, ‘pàtria’, ‘amor’, ‘llibertat’, ‘democràcia’, ‘gosar’, ‘camí’, ‘català’, ‘esperança’ (el diccionari Fabra encara no incorpora ‘resiliència’, la paraula escollida inicialment), ‘dignitat’, ‘pusil·lànime’, ‘pústula’ i ‘digne’.

L’acte, acompanyat per les parades, l’ambient i les roses grogues d’aquest Sant Jordi, va començar amb cinc minuts de silenci seguits d’El cant dels ocells, interpretat per la guitarra de Jordi Fàbregas, el violí de Jaume Olivé, i les flautes dolces de Pep Fornés, Jordi Martínez i Mercè Sesé. Després de l’acció participativa de Jordi Ribas Boldú, hi va haver una segona interpretació d’El cant dels ocells, aplaudiments i clams per la llibertat dels presos polítics i per la República.

La concentració va finalitzar amb una invitació als assistents a signar nou llibres per enviar als presos polítics com a obsequi de Sant Jordi. Amb els condicionants previs de mides i pesos màxims permesos per les presons, i amb l’assessorament de la llibretera Montserrat Úbeda, cada llibre s’ha escollit tenint en compte el seu destinatari. I el conjunt dels llibres s’ha triat tenint en compte que hi hagi diferents gèneres (poesia, novel·la, assaig), paritat, autors catalans i internacionals, contemporanis i clàssics, i algun dels qui han participat en les nostres concentracions.

  • Dolors Bassa: Els reptes de l’educació, de Zygmunt Bauman. / Carta / Retornada / Resposta
  • Jordi Cuixart: T’hi sé, d’Enric Casasses. / Carta / Resposta
  • Carme Forcadell: La vida tranquil·la, de Marguerite Duras. / Carta / Retornada
  • Joaquim Forn: Contes extraordinaris, de Jacint Verdaguer. Carta
  • Oriol Junqueras: La passejada, de Robert Walser. / Carta / Resposta
  • Raül Romeva: La muntanya viva, de Nan Shepherd. / Carta
  • Josep Rull: De foc i de sang, de Víctor Català. Carta / Resposta
  • Jordi Sànchez: El temps regalat, d’Andrea Köhler. / Carta
  • Jordi Turull: La idea d’Europa, de George Steiner. / Carta / Resposta / Transcripció

L’ANC, el CDR i Òmnium de Gràcia convoquem una concentració setmanal cada dilluns a les 8 del vespre, a la plaça de la Vila, per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. Cada setmana convidem persones o entitats de diferents àmbits perquè ens presentin poemes, articles, cançons, cartes, etc. Si teniu propostes, les podeu enviar a [email protected]t. Els músics esteu convidats a venir a tocar El cant dels ocells sempre que vulgueu.

Dilluns vinent, dia 30 d’abril, comptarem amb la participació de Clara Ayats, Pau Benítez i Pere Cowley, músics.

Fotografies: Xavier Erruz.
Vídeo de Gisela Closa
Vídeo de Joan Bussé

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.