Cuixart: “L’Estat incompleix el dret internacional i el Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica”

Actualitat

Òmnium insta Pedro Sànchez a secundar la petició de llibertat que Amnistia Internacional ha traslladat a Fiscalia i Advocacia de l’Estat. 

Òmnium Cultural insta el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a prendre partit per tal que la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat demanin la llibertat immediata del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de presos polítics, davant el Tribunal Constitucional. Després del darrer informe d’Amnistia Internacional, fet públic aquest dimecres, l’entitat recorda a Pedro Sánchez que té a les seves mans complir amb els dictàmens internacionals que l’interpel·len directament per tal d’anul·lar la condemna de 9 anys de presó contra Jordi Cuixart i alliberar-lo. “L’Estat incompleix el dret internacional i el Suprem criminalitza la desobediència civil i la protesta pacífica”, ha assegurat Cuixart després de conèixer l’informe d’Amnistia, el qual interpel·la directament els poders de l’Estat i el govern de Pedro Sánchez i els demana explícitament que “assegurin que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez siguin posats en llibertat de manera immediata”. Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha insistit que “Pedro Sánchez no pot seguir mirant cap a una altra banda; ja no és Òmnium, és Amnistia Internacional qui exigeix a l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia que demanin la llibertat de Cuixart i Sànchez davant el Constitucional, i això depèn del govern espanyol”. Mauri també ha destacat que l’informe de la principal entitat defensora dels drets humans alerta que “la sentència del Tribunal Suprem és una amenaça a les llibertats de tots”.  L’informe d’Amnistia conclou que la sentència als presos polítics limita el dret a la protesta pacífica i a l’exercici de la desobediència civil.

Amnistia Internacional, en aquest informe, demana la llibertat immediata de Cuixart i Sànchez, que s’anul·li la condemna, i reclama a l’Estat una revisió substancial del delicte de sedició. L’ONG l’ha enviat a la Fiscalia -tant del Tribunal Constitucional com a la Fiscalia General de l’Estat-, a l’Advocacia General de l’Estat i a les parts del Judici a la Democràcia. Segons Amnistia, aquestes institucions han de vetllar també perquè s’anul·li la condemna “excessiva i desproporcionada” contra Cuixart i Sànchez de 9 anys de presó per un delicte de sedició. L’ONG argumenta que s’ha vulnerat de manera flagrant la seva llibertat d’expressió i reunió pacífica, infringint el que exigeix el dret internacional dels drets humans. També demana a l’Estat espanyol que revisi “substancialment” el delicte de sedició per garantir que no es criminalitzen indegudament els actes legítims de desobediència civil pacífica i no es posa en risc, així, l’exercici legítim de les llibertats d’expressió i reunió pacífiques de tota la ciutadania.