Curs “La Fotografia com a document històric”

Actualitat

El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa organitza aquest curs, en el qual Òmnium col·laborem, per descobrir tot el potencial informatiu que una fotografia és capaç d’aportar

Cada vegada són més els interessats en atorgar les imatges el seu veritable valor documental i en aprendre a interpretar- les amb precisió, conscients, però, que aquestes no parlen per si mateixes, sinó que necessiten ser interrogades, tot valent-nos d’unes tècniques específiques que ens ajuden a superar la simple mirada i descobrir tot el potencial informatiu que una fotografia és capaç d’aportar-nos. El curs consta de 5 sessions, una per setmana i cadascuna de les quals comptarà amb una part teòrica i una altra pràctica. 

INSCRIPCIONS
93 780 54 60
Places limitades
Preu del curs: 20 €

PROGRAMA
Totes les sessions tindran lloc al Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. Carrer de Baldrich, 268, Terrassa, de 18 a 20 h.
 

1a SESSIÓ 2 DE NOVEMBRE DE 2017
Identificació de tipologies, tècniques i suports fotogràfics
A càrrec d’Àngela Gallego López, Postgrau Internacional en Conservació i Restauració de Fotografies en l’Encrym, México DF.
Entrar en l’anàlisi fotohistòrica, aprenent a diferenciar entre els diferents formats i tipologies fotogràfiques, tot identificant-les en relació a la cronologia que els hi correspon, mètode molt
útil a l’hora de datar-les i relacionar-les amb un context històric determinat.
 
2a SESSIÓ 9 DE NOVEMBRE DE 2017
La informació explícita i implícita que aporten les fotografies
A càrrec de Rafel Aròztegui, fotògraf i especialista en la recerca i anàlisi de la fotografia històrica
Aprendre a llegir de manera connotativa qualsevol imatge, més enllà del que a primera vista sembla mostrar-nos el seu argument icònic: llum, angles, profunditat de camp, etc. Podem
així descobrir les ubicacions dels llocs fotografiats, així com ser capaços de d’aproximar-nos a una cronologia aproximada. Descobrir manipulacions, elements que ja no existeixen, etc.

3a SESSIÓ 16 DE NOVEMBRE DE 2017
Com catalogar i tractar documentalment les fotografies
A càrrec de Teresa Cardellach, Arxivera en Cap de l’Arxiu Municipal de Terrassa i especialista en gestió de documents electrònics Quin mètode hem de seguir per a guardar, preservar, catalogar o arxivar el material fotogràfic que estudiem, per tal de convertir- lo en un element útil i capaç d’aportar dades objectives i el més precises possible.
 
4a SESSIÓ 22 DE NOVEMBRE DE 2017
Eines i recursos online per la cerca i gestió de col·leccions fotogràfiques
A càrrec de David González, llicenciat en història i documentació, màster en gestió de continguts digitals per la UB i tècnic de la Secció d’Imatge i So de l’Arxiu Històric de Sabadell.
Descobrir els arxius i fons fotogràfics que podem tenir a l’abast. Aprendre a fer el més efectives i profitoses les nostres consultes fotogràfiques arxivístiques.
 
5a SESSIÓ 29 DE NOVEMBRE DE 2017
Digitalitzar per preservar. Mètodesrespectuosos i a l’abast per digitalitzar fotografies
A càrrec de Pep Parer, col·laborador de l’IEFC, especialitzat enconservació d’arxius fotogràfics antics.
Podrem aprendre les regles bàsiques per a digitalitzar correctament tota classe de fotografies (positius opacs, negatius, diapositives…), d’una manera eficaç i respectuosa amb la integritat
material que requereixen les imatges.

Més informació.