Des de la presó: “Tingueu coratge!”

Actualitat

Presó de Lledoners, 9 de setembre del 2018

«Tingueu coratge!»

Estimadíssims socis i sòcies,

Som a les portes d’una nova Diada. A poc a poc la presó reprèn el seu ritme: els presos tornem a les rutines que durant l’agost havíem deixat aparcades. La tendresa de les vostres cartes i les convocatòries arreu del territori, també a les presons, no han permès que la normalitat vencés la greu excepcionalitat en la qual ens trobem. Mil gràcies de nou per ser-hi. Tenim la certesa que el carrer, la Diagonal de Barcelona, tornarà a ser un clam per la llibertat.

Seguim amb els preparatius del judici oral recordant l’activista búlgar represaliat pels nazis Gueorgui Dimitrov: «La nostra millor propaganda és la vostra tasca maldestra en tot aquest judici.» És així com afrontem aquesta prèvia al Tribunal Suprem: desemmascarant aquesta farsa, denunciant la vulneració de drets, llibertats i garanties que es posaran de manifest en el judici contra la democràcia. Per més recursos públics que hi aboquin, cap ofensiva política, judicial ni mediàtica els absoldrà.

Dimarts celebrarem una Diada de l’Onze de Setembre excepcional que, malgrat la repressió, no podem oblidar que és el punt de trobada de tots els demòcrates de Catalunya, convençuts que mai abandonarem la bandera del diàleg ni la defensa sense complexos de la voluntat dels ciutadans d’aquest país. Com dèiem fa un any: no hi ha prou presons per a aturar tanta Democràcia!

En els darrers anys Catalunya ha rebut nous conciutadans i som una societat diversa i inclusiva que reconeix el fet migratori com un tret i una riquesa estructural. Òmnium manté la vocació històrica d’enfortir el sentiment de pertinença col·lectiva, que és la base per a avançar amb grans consensos com un sol poble. No caurem mai en el parany dels qui usen la propaganda per atiar la divisió i crear un fals relat de fractura. Perquè volem construir la República de tothom i per a tothom. La 18a Festa per la Llibertat que celebrarem tot el dia a l’Arc de Triomf de Barcelona en serà una bona mostra.

L’amic Oleguer Serra, director d’Òmnium, em va regalar el llibre “Per combatre aquesta època”, de Rob Riemen. L’autor alerta del ressorgiment arreu de la bèstia del feixisme, ara disfressada de populisme, i del retrocés de la cansada Europa. Una reflexió sobre la necessitat a Europa de recuperar «els valors espirituals universals que conformen la dignitat humana».

Així doncs, com s’acomiadà per carta l’intel·lectual i lluitador antifeixista italià Leone Ginzburg a la seva companya Natalia des de la presó de Roma i poc abans de morir: «Tingues coratge». Companys i companyes, preparem-nos per a una tardor que demanarà de nou el bo i millor de cadascú de nosaltres. Des de l’empatia i la determinació, ara més que mai: tinguem coratge!

Somriures i revolta. Bona Diada a tothom! Sempre endavant!

Jordi Cuixart

President d’Òmnium Cultural