Una 16a Marxa dels Vigatans reduïda a causa de la pluja

Actualitat

Ahir, divendres 7 de setembre havia de tenir lloc la 16a edició de la Marxa dels Vigatans. L’acte, organitzat per Òmnium Cultural i la Comissió 11 de setembre no es va poder tirar endavant tal com estava previst a causa de les males condicions climatològiques. És per això i per motius de seguretat que es va decidir suspendre l’espectacle.

El mal temps però, no va fer decaure els ànims de la gent i es va habilitar un espai alternatiu sota les voltes de la Plaça Major on va tenir lloc un petit acte per commemorar la tradició vigatana i també per homenatjar l’esforç de tots aquells que ho fan possible.

A més de les peces musicals i el diàleg de compromís a càrrec de l’infant i l’homenatjat en aquesta edició, Steve Cedar, també va tenir lloc el parlament del vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Durant la seva intervenció, Mauri es va referir al dia 1 d’Octubre com l’acte de desobediència civil més important que s’ha fet a Europa els darrers anys. I recordant a tothom que ell era allà perquè en Jordi Cuixart no podia, per estar injustament empresonat des de fa més de deu mesos. Seguidament, va llegir una carta escrita per Cuixart des de la presó. L’acte, que va tenir una durada de 45 minuts aproximadament, va cloure amb el cant dels Segadors.

 

Carta de Jordi Cuixart:

“Estimadíssimes amigues i amics Vigatans,

Compteu una llum més, a les vostres columnes de memòria i dignitat. Avui, el record de tots els defensors de la llibertat es fa més present que mai.
Ens emmirallem en la seva determinació per afrontar els temps intensos que vindran. En un Estat que empresona injustament, que persegueix idees i que queda en evidència davant les justícies justes d’Europa.

És un honor ser un pres polític. Per això avui no ens defensarem per sortir de la presó, sinó perquè es respectin arreu els drets i llibertats pels que ens van tancar. Aquesta lluita ens fa ben lliures.
Amigues i amics, la flama continuarà ben encesa. Així és com ha anat avançant aquest país, en cada gran repte que ha tingut. Seguim determinats fins a la plena llibertat, perquè només amb una República de tothom i per a tothom es podran garantir els drets fonamentals, avui perseguits. I perquè amb la cultura per bandera, farem d’aquesta, una societat lliure, justa i pròspera.

Gràcies per no defallir, una abraçada immensa.”

Jordi Cuixart.

Presó de Lledoners, 7 desetembre de 2018