Distinció Òmnium Mataró a Joaquim Arenas

Actualitat

Distinció Òmnium Mataró a Joaquim Arenas

El darrer dilluns 10 de juny, Òmnium Maresme va fer entrada de la Distinció Òmnium Mataró 2024 a Joaquim Arenas en reconeixement de la seva destacada trajectòria en defensa de la llengua i la cultura catalana. L’acte va tenir lloc a l’Ateneu de la Fundació Iluro.  conduït per Laia Nonell, presidenta d’Òmnium Maresme, que va explicar la importància de l’entrega de la distinció a Arenas per la seva tasca dins l’entitat, però sobretot per la seva aportació al país i al seu sistema educatiu.

Joaquim Arenas i Sampera, nascut a Mataró el 1938, és un mestre i pedagog reconegut, considerat un dels pares del model d’escola catalana. Durant l’acte, s’ha posat de manifest el compromís d’Arenas amb la llengua i la cultura catalana, destacant especialment el seu paper fonamental en l’impuls de la immersió lingüística a Catalunya.

En el seu discurs, Joaquim Arenas va compartir la seva preocupació per la davallada de l’ús social del català, una problemàtica reflectida en les darreres enquestes sociolingüístiques, segons les quals dos de cada tres catalans no fan ús habitual del català, tot i el seu alt grau de comprensió oral. Malgrat aquesta situació, Arenas va subratllar l’oportunitat que representa el fet que dos milions de catalans declarin voler aprendre o millorar el seu català.

Arenas va fer una crida a defensar més que mai l’escola en català, especialment davant la intromissió dels poders judicials en aquest àmbit. Arenas insistí en la necessitat d’anar més enllà de l’escola per fomentar l’ús del català en altres sectors, com ara l’esport, tot veient la diversitat com una oportunitat per convertir la llengua en una eina de cohesió social.

L’acte va comptar amb la participació d’Irene Rigau,  Consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya entre 2010 i 2016, que va glossar la seva figura i va posar remarca en valor la seva tasca pionera en la creació d’una escola en català de qualitat, des dels seus inicis amb Òmnium Cultural i posteriorment des del Servei d’Ensenyament del Català (SEDEC) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. La seva visió s’estén més enllà de Catalunya, abraçant els territoris de parla catalana com les Illes Balears, la Catalunya Nord, l’Alguer i el País Valencià.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, no es va voler perdre aquest sentit homenatge de l’entitat i va remarcar la tasca Joaquim Arenas en defensa de la llengua catalana, especialment la seva contribució a la construcció de l’escola en català. Antich va expressar la seva preocupació per la “davallada de l’ús social del català” tot i l’augment de percentatge de població que coneix l’idioma i va afegir que “cal anar més enllà de l’escola per fomentar l’ús del català en àmbits com l’esport, l’oci o l’audiovisual en una societat on la diversitat s’ha de veure com una oportunitat per fer de la llengua una eina de cohesió social. El president d’Òmnium també va lliure a Joaquim Arenas la distinció que l’entitat entrega als socis que fa més de 50 anys que pertanyen a Òmnium Cultural


L’acte ha comptat amb una gran assistència i ha estat un emotiu homenatge a una figura clau en la defensa de la llengua i la cultura catalanes. També va prendre la paraula Josep Martorell, vocal de la Junta d’Òmnium Maresme amb les funcions de coordinador de la Secció Local de Premià, on Arenas també hi ha col·laborat de forma activa durant molts anys.


L’acte als mitjans:

TV Mataró – Òmnium Mataró distingeix el pedagog Joaquim Arenas – https://www.youtube.com/watch?v=A3DMD9_kxG4

Capgròs – Homenatge a Joaquim Arenas, pare de l’escola en català
https://www.capgros.com/actualitat/quedem/homenatge-joaquim-arenas-pare-escola-en-catala_813132_102.html

El Punt Avui – Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística
https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2427587-mataro-homenatja-joaquim-arenas-impulsor-de-la-immersio-lingueistica.html

Premià Mèdia – Joaquim Arenas va rebre ahir a Mataró la distinció Òmnium Mataró 2024 per la seva tasca en defensa de la llengua
https://premiamedia.cat/joaquim-arenas-va-rebre-ahir-a-mataro-la-distincio-omnium-mataro-2024-per-la-seva-tasca-en-defensa-de-la-llengua/