“Donar suport a l’autodeterminació de Catalunya és defensar la democràcia a Espanya”

Actualitat

Cuixart: “Assumim la desobediència civil com a  instrument de transformació social”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, demana al president del govern espanyol que insti a l’advocacía de l’estat a reirar els càrrecs contra els presos polítics i que aposti pel diàleg i una solució al conflicte que doni resposta a la voluntat del 80% de la societat catalana. “Donar suport a l’autoderminació de Catalunya és defensar la democràcia a Espanya”, ha dit Mauri en el discurs final de la manifestació que, sota el lema ‘L’autodeterminació no és delicte; Democràcia és decidir’, ha desbordat els carrers de Madrid aquest dissabte.

Davant milers de persones procedents d’arreu de l’Estat, Mauri de los Ríos ha deixat clar que es tracta de defensar els drets i les llibertats de tothom “que ara estan en risc” perquè en el judici del Suprem “es jutja la democràcia i ens jutgen a tots”. El vicepresident d’Òmnium Cultural ha instat els ciutadans de fora de Catalunya a “no deixar-se manipular pels partits i els mitjans que només busquen la confrontació”. “El nostre compromís amb la justícia universal també és el vostre compromís”, ha afegit.

Mauri de los Ríos ha carregat contra l’extrema dreta “que torna a treure el nas” i ha apel·lat a tots els demòcrates a fer-hi front “colze a colze”. “Hauria d’avergonyir qualsevol demòcrata que els intolerants tornin a marcar l’agenda política a Espanya”, ha afirmat i en aquest sentit ha recordat com VOX està exercint impunement l’acusació popular en el Judici a la Democràcia.

Cuixart: “La desobediència és una eina de transformació social

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha tornat a defensar la desobediència civil com un “instrument de transformació social” i ha celebrat la unitat de tots els demòcrates en la manifestació de Madrid: “junts a favor dels drets i la llibertat, units davant el feixisme que amenaça l’esperança”. En una carta escrita des de la presó de Soto del Real, Cuixart ha recordat que “el dret a l’autodeterminació és democràcia” i ho ha volgut reivindicar amb força després d’un mes de Judici a la Democràcia on “el Suprem banalitza la violència policial de l’1-O”. De la mateixa manera que ho va fer durant la seva declaració davant el tribunal que el jutja per exercir drets fonamentals, el president d’Òmnium s’ha mostrat convençut que mai aconseguiran confrontar els diferents pobles d’Espanya, “perquè estem tan orgullosos de la mobilització permanent catalana com de la marea feminista del 8 de març”. “Cap moviment social pot ser perseguit per exercir drets fonamentals”, ha reblat.