Dotze novel·les aspiren a guanyar la quarta edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Jordi Cuixart: “La cultura és un bé essencial que ens cohesiona i empodera com a societat, i és imprescindible per protegir i preservar una vida digna”

 

Barcelona, 8 de novembre de 2020 Dotze novel·les han estat seleccionades com a candidates a guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Es tracta de la quarta edició del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi: 20.000 euros van directament a la persona guardonada, i 5.000 destinats a promoció. Les obres, publicades entre el novembre del 2019 i l’octubre del 2020, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per l’editor Bernat Puigtobella; el guionista, escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, i les llibreteres Mireia Perelló i Olga Federico. A partir d’aquesta llista, feta pública coincidint amb el Dia Mundial de les Llibreries, un jurat independent i de prestigi format per Anna Casassas, Marta Segarra, Carme Gregori, Xavier Pla i Oriol Izquierdo donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim 10 de desembre. El premi es lliurarà a principi de febrer, sempre que la situació sanitària ho permeti. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó, ha insistit que “amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any seguim projectant una literatura catalana ambiciosa i universal, que sabem equiparable a qualsevol altra literatura del món. I a la quarta edició, el premi també ens recorda que la cultura és un bé essencial que ens cohesiona i empodera com a societat, i que la cultura és imprescindible per protegir i preservar una vida digna”.

 

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra ‘Els estranys’; ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, i el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb ‘L’esperit del temps’.

https://www.omnium.cat/ca/projectes/premi-omnium-a-la-millor-novella-de-lany/