El cicle de ciència en català engega amb una activitat sobre patrimoni geològic

Actualitat

Dimarts dia 2 de febrer vàrem iniciar a Òmnium Terrassa el nou cicle de Ciència en català 2016 amb la xerrada “El patrimoni geològic de Terrassa” a càrrec del geòleg Isaac Camps.

La xerrada, a la qual hi va assistir més d’una trentena de persones, va comptar amb la presència d’Albert Grau, de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa, que va fer la presentació del ponent.

Durant l’hora de xerrada, l’Isaac Camps ens va fer un interessant recorregut per diferents indrets, tant dins de la ciutat com dels voltants, del terme municipal de Terrassa.

Després d’escoltar-lo sabem la gran quantitat de pedreres i graveres que des dels romans tenim a l’antiga Ègara, que la muntanyeta de Vallparadís és molt més antiga que la riera, que Les Pedritxes estan formades amb roca volcànica de fa més de 100 milions d’anys d’un tipus especial que només se n’han trobat altres exemplars a Austràlia, i que la zona de Les Martines / Quatre Vents és una de les àrees més riques de fòssils d’Europa.

Juntament amb la xerrada, diverses persones van participar en la sortida geològica a peu per Terrassa que es va fer el dissabte dia 6 de febrer al matí. Vam poder observar les falles que s’observen en els sediments de grava a prop de l’Institut Torre del Palau, des d’on es gaudeix d’una fantàstica vista de Terrassa per poder entendre les forces geològiques que han afaiçonat la topografia egarenca a través de les torrentades i els vessants fluvials que provoquen. Dins la ciutat hem observat diversos desnivells forts en alguns carrers que marquen els antics talussos dels torrents, la grava fosca que hi havia a la riera del Palau (ara sota la Rambla), el relleu dels antics torrents que rodejaven la muralla de la vila medieval de Terrassa, i les terres ocres de l’antic turó que hi havia on ara hi ha l’Escola Pia.