El científic Xavier Obradors, Premi Bages de Cultura 2022

Actualitat

El guardó instituït per Òmnium Bages-Moianès es lliurarà el divendres 25 de novembre, a les 19 h, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, on s’exposarà també una petita mostra dels 40 premis Bages atorgats, en el període 1983-2022. La glossa del guardonat anirà a càrrec de M. Rosa Palacín Peiró, professora de Recerca a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i sotsdirectora del centre. Clourà l’acte la cantautora Cèlia Vila Buchaca, amb la interpretació de dues peces musicals.

El jurat del Premi Bages de Cultura vol destacar la seva intensa feina de docència a la Universitat de Barcelona i al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el seu lideratge a l’Institut de Ciència dels Materials de Barcelona, la publicació de centenars d’articles de divulgació científica, el fet d’haver estat particularment actiu en el desenvolupament de materials per crear una societat neutra en el cicle del carboni, la supervisió d’una trentena de doctorats, la tasca de divulgació científica en temàtiques relacionades amb la nanotecnologia i la seva capacitat per atenuar el canvi climàtic, i la seva vinculació en nombrosos comitès científics i d’avaluació de projectes de recerca a Catalunya i arreu del món. El jurat també remarca la implicació de Xavier Obradors en la difusió de la recerca científica en centres culturals, cívics, d’ensenyament secundari, universitats de gent gran o fires temàtiques.

Xavier Obradors i Berenguer (Manresa, 1956) és llicenciat en Física, doctor en Física per la Universitat de Barcelona i en Ciència de Materials per la de Grenoble, és professor titular en Física de la Matèria Condensada a la Universitat de Barcelona, professor d’Investigació del CSIC i director de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), centre de referència internacional en materials per a l’energia, l’electrònica i la salut. Coordinador de nombrosos projectes nacionals i europeus sobre nanomaterials funcionals magnètics i superconductors i les seves aplicacions, ha rebut diverses distincions: Premi nacional d’investigació Blas Cabrera, Duran Farell de Gas Natural, Novare-Endesa, Ciutat de Barcelona en Ciències Experimentals i Tecnologia, Ambaixador de Regió7 i membre de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; ha rebut les medalles Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya i Societat Leibniz d’Alemanya, i és Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (França).

 

Actes de la quinzena dels premis Lacetània i Bages de Cultura

Les activitats a l’entorn dels premis començaran el dia 17 de novembre i inclouen una presentació de llibre, la gala de lliurament dels premis Lacetània, el sopar de l’any Joan Fuster, el lliurament del 40è Premi Bages de Cultura i la inauguració a Moià de l’exposició sobre els 50 anys d’Òmnium al Bages i al Moianès:

 

Presentació del llibre ‘El fantasma de Lerroux’ (Edicions de 1984)

Dijous, 17 de novembre, 19 h, Espai Òmnium (Sobrerroca, 28. Manresa)

Presentació del llibre, una aproximació al llegat lerrouxista en la política catalana actual, amb la presència de l’autor i del fotoperiodista, Salvador Redó.

 

Gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura

Divendres, 18 de novembre, 19.30 h, Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent

La gala es farà per primera vegada fora de Manresa i aquesta quarta edició serà presentada pels sallentins Berta Portabella i Rafa Gordillo, amb la participació del grup de dansa Les Diaforé i diferents músics vinculats a Sallent, amb algunes sorpreses més i sota la direcció de Sílvia Sanfeliu (la reserva d’entrades cal fer-la a fabricavella.sallent.cat/).

 

Nosaltres, els fusterians

Dimecres, 23 de novembre, 20.30 h, Restaurant Vermell de Manresa

Sopar amb espectacle teatral basat en l’entrevista que Montserrat Roig va fer a Joan Fuster per al programa de televisió Personatges, amb Mireia Cirera, David Martínez, Aina Font Torra, Òscar Castellà i La Veurem Teatre. El preu del tiquet és de 30 euros i cal fer les inscripcions fins al 18 de novembre a [email protected].

 

Lliurament del Premi Bages de Cultura 2022

Divendres, 25 de novembre, 19 h, Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa

Acte de lliurament del 40è Premi Bages de Cultura.

 

Inauguració de l’exposició 50 anys d’Òmnium Bages-Moianès

Dissabte, 3 de desembre, 18.30 h, Auditori Sant Josep de Moià

Acte d’inauguració de l’exposició itinerant sobre els 50 anys d’Òmnium al Bages i el Moianès, amb un muntatge audiovisual que recull els aspectes més rellevants del període i els seus protagonistes.