“El rei no pot tenir cap espai a la seva lliure disposició, ni a Barcelona ni enlloc de Catalunya”

Actualitat

Òmnium Cultural demana a l’Ajuntament de Barcelona que obri un debat ciutadà sobre l’ús del Palauet Albèniz, i hi anuncia un acte cultural el 24 de novembre 

 

Barcelona, 4 de novembre de 2019 –  El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha demanat aquest dilluns que el rei Felip VI i la resta de la Casa Reial deixin de tenir “privilegis” a la ciutat de Barcelona i al conjunt de Catalunya. Ho ha afirmat en una roda de premsa des de la muntanya de Montjuïc, justament el dia que el monarca és a Barcelona. “Avui que precisament tenim la visita dels Borbons, denunciem que el rei visiti Barcelona fent cas omís a l’ambient de protesta”, ha declarat. Més encara, després de la publicació de la sentència “injusta” del Tribunal Suprem que ha condemnat al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics a gairebé cent anys de presó.“És Felip VI que, amb la seva actitud negligent, ha agreujat el conflicte polític; com diu Cuixart és el Borbó qui ha de respondre de la violència que hi ha hagut a Catalunya”, ha afegit Mauri.

El vicepresident d’Òmnium ha denunciat que “el rei no pot tenir cap espai a la seva lliure disposició, ni a Barcelona ni enlloc de Catalunya”, en referència al Palauet Albèniz, la residència oficial de la Família Reial a la capital. Un espai de titularitat pública, que el monarca utilitza habitualment durant les seves estades a la capital catalana, i que malgrat no ser un palau de la Corona, el consistori ofereix als monarques. Justament respecte d’aquest espai, Òmnium Cultural ha anunciat una sol·licitud a l’Ajuntament de Barcelona per organitzar un acte cultural el proper 24 de novembre.

“Anunciem que hem entrat un registre per celebrar un gran acte cultural, una jornada on la cultura estigui al centre de tot, contra els privilegis de la monarquia i en favor dels drets i llibertats”, ha declarat. Sobre això, Mauri ha demanat que el consistori “segueixi amb la línia que sovint ha estat capaç de demostrar per esborrar el rastre de la monarquia a la ciutat”, i ha anunciat una diada de “música, dansa i cultura contra la repressió”. En definitiva, ha remarcat, Mauri ha demanat que el rei “imposat pel franquisme” no tingui “cap privilegi a la capital de Catalunya i que el Palauet Albéniz sigui un lloc dedicat a la cultura, a disposició de les entitats i que mai més estigui cedit als Borbons”. Tornant a citar Cuixart, Mauri ha afirmat: “Contra l’opressió i la manca de drets i llibertats, més cultura”.