Elisenda Paluzie exposa els avantatges econòmics d’una Catalunya independent

Actualitat

Elisenda Paluzie exposa els avantatges econòmics d’una Catalunya independent

La degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, ha pronunciat aquest divendres una xerrada a la ciutat de Tarragona.

Ho ha fet a la Cambra de Comerç, que s’ha omplert amb vora un centenar de persones. L’acte, que ha estat organitzat per l’ANC i Òmnium Cultural, l’ha presentat Alba Henar i ha tingut com a pal de paller els arguments econòmics exposats per Paluzie.

La conferenciant ha trencat, d’entrada, el mateix títol de la xerrada: «Viabilitat econòmica d’una Catalunya independent». Ho ha fet per explicar que els Estats «no són viables o inviables, sinó que tenen millors o pitjors condicions econòmiques, que en cap cas impedeixen la seva condició de país independent». Paluzie ha fet referència a la desaparició del dèficit fiscal en cas d’independència, però ha volgut anar més enllà a l’hora de desgranar els avantatges d’una possible constitució de Catalunya com a estat.

En l’àmbit de l’economia globalitzada, Elisenda Paluzie ha rebatut l’argument que vincula l’aixecament de fronteres a una obstaculització del lliure comerç. En aquest sentit, la conferenciant ha recordat que «la majoria dels nous Estats del món s’han constituït en el darrer segle i, especialment, als anys 90 del segle passat», de manera que la tendència és, justament, inversa a la que s’addueix, sovint, des d’instàncies del govern central. En aquesta mateixa línia, ha repassat dades macroeconòmiques per demostrar que «les empreses catalanes venen cada cop menys a Espanya i que els seus mercats estan cada cop més internacionalitzats».

L’economista ha reivindicat que «no s’ha de perdre el temps parlant de llistes» i que «el que és realment necessari és fer arribar els arguments econòmics a la gent més desinformada, que és, alhora, la més susceptible de caure en el discurs de la por». De cara a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre,

Paluzie s’ha mostrat optimista «malgrat que la millor opció per conèixer l’opinió de la ciutadania és un referèndum que no ens han permès fer».