Els 60 anys de Cavall Fort i Òmnium, a la Fira de Maig de Berga

Actualitat

Com cada any, Òmnium Berguedà ha estat present a la Fira de Mag de Berga. Aquesta vegada, amb una exposició molt especial que ha fet gaudir els més menuts i tornar a la infantesa els més grans.

Durant els dos dies que ha durat, centenars de persones han passat per l’estand d’Òmnium Berguedà a la Fira de Maig de Berga, on han pogut associar-se, conèixer l’activitat i les principals línies d’actuació de la nostra organització, signar el ‘Manifest per l’esport en català’ o gaudir amb l’exposició que la revista infantil i juvenil Cavall Fort està itinerant per tot el país, celebrant els 60 anys del seu naixement.


Cavall Fort, un pilar de la nostra llengua

El desembre de 1961, en plena dictadura, un grup de persones de procedències diverses van crear Cavall Fort, gràcies a la complicitat d’algunes organitzacions que els van donar la cobertura legal necessària, en una època en què impulsar una publicació en català era, a més d’una quimera, una gosadia per al règim. Des de llavors, Cavall Fort ha fet un llarg camí, sense perdre mai de vista els seus objectius essencials: ser una revista adreçada al públic infantil i juvenil, feta en català, divertida i interessant, amb un contingut i una presentació de màxima qualitat, que ajudi els seus lectors a adquirir el gust per la lectura, els desvetlli la curiositat pel món que els envolta, els estimuli la creativitat i sigui, en definitiva, un element de lleure actiu, creatiu i enriquidor. I per celebrar els 60 anys, ha creat l’exposició de la qual hem pogut gaudir durat aquesta Fira de Maig a l’estand d’Òmnium Berguedà.

Ens ha acompanyat la coordinadora d’aquesta publicació, la Mireia Broca, qui explicava que “Cavall Fort ha servit per mantenir i enfortir la nostra llengua i el país en èpoques ben difícils, i perquè moltes famílies catalanes residents a l’estranger no hagin perdut el vincle amb la nostra cultura, alhora que per a transmetre-la als seus fills”.

En aquest sentit, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha subratllat “la importància d’una publicació tan entranyable com aquesta, que ha suposat un puntal per al manteniment de la nostra identitat, malgrat que el passat i el present no ens ho hagin ni ens ho estiguin posant gens fàcil”.

 


Hem de posar el català en forma

Una altra de les activitats que han centrat la presència d’Òmnium a la Fira ha estat la recollida de signatures en favor del ‘Manifest per a l’esport en català’. Perquè ens preocupa la davallada de l’ús social de la nostra llengua i la comunitat esportiva és un dels àmbits on aquesta tendència més s’està notant.

És per aquest motiu que Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), juntament amb els principals clubs i referents esportius del país, estem fent una gran crida perquè sabem que el català ens uneix en la nostra diversitat, ens fa equip, ens fa més forts i ens situa amb veu pròpia a món.


Adheriu-vos o associeu-vos!

Si voleu adherir-vos al Manifest o fer-vos sòcies o socis, així com aclarir o ampliar qualsevol altra qüestió, teniu al vostre abast qualsevol dels nostres canals de comunicació habituals.