“Els estranys” de Raül Garrigasait guanya el Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any

Actualitat

Mauri: “L’art i la cultura no tenen fronteres: la crítica sempre és legítima, però mai la censura”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha estat l’encarregat d’entregar aquest divendres la primera edició del Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any a l’escriptor Raül Garrigasait en absència del president, Jordi Cuixart. Mauri ha lamentat un cop més aquesta absència, i ha recordat que fa més de quatre mesos que és injustament a la presó. “Avui és un dia històric i qui hauria de ser aquí, lliurant aquest guardó, no hi pot ser perquè està injustament empresonat”, ha dit. En aquest sentit i, després d’una setmana en la qual s’ha qüestionat la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol, Mauri ha afirmat que “l’art i la cultura no tenen fronteres ni límits: la crítica sempre és legítima però mai la censura, que no deixa de ser repressió. Interpel·lem als demòcrates d’aquest país perquè es plantin”.

La novel·la “Els estranys” de Raül Garrigasait ha guanyat el primer Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any a obra publicada que l’entitatl donarà anualment Es tracta del guardó a obra publicada millor dotat econòmicament del país: el guanyador rebrà 20.000 euros de premi i, a banda, se’n destinaran 5.000 a la promoció de la novel·la. El Premi Òmnium Millor Novel·la neix amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès o l’anglès Booker. En referència al guardó, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha destacat que “la dotació és la més alta per a obra publicada i un dels objectius és fomentar la traducció”. L’objectiu de l’entitat cultural és posar en valor les obres en llengua catalana i revitalitzar el sector.

El guanyador, Raül Garrigasait, s’ha mostrat satisfet i ha agraït al jurat i a l’entitat aquesta distinció que “parla de l’amistat en temps convulsos i de com les persones intenten viure entre ideologies diferents”. Un aspecte que el mateix escriptor ha apuntat que connecta amb el nostre present. 

El jurat, al seu torn, ha volgut destacar “l’estil depurat i sense retòrica ornamental” de la primera novel·la de Garrigassait. Carme Gregori, que ha parlat com a portaveu dels cinc membres del jurat, ha assegurat que el protagonista de “Els estranys” és “complex i ben difinit”. “El llibre ens evoca a una època històrica amb gran eficàcia i extrema estilització”, ha afegit. A més, el jurat ha tingut una menció especial per “l’humor refinat i l’espai per a la sàtira i la ironia” que contenen les pàgines d’”Els estranys”.

La Guerra Carlina i la instrospecció del lector
L’amistat, la família, la religió i la política són protagonistes d’aquesta història que ens situa al 1837, durant la guerra carlina. “Els estranys” és una novel·la que es mou entre l’humor i la tragèdia, plena de música, de personatges excèntrics i d’escenes d’una plasticitat extraordinària. Amb un estil que toca tots els registres, alternant el present i el passat, el llibre obliga al lector a fer un viatge introspectiu. Editat per Edicions 1984, “Els estranys” ja ha estat guardonat amb el XVIII Premi Llibreter 2017.

Primera edició del Premi Òmnium Millor Novel·la Millor Novel·la de l’Any
Reconeix la millor novel·la publicada originalment en llengua catalana. Es vol prestigiar, així, la literatura catalana dins i fora del propi àmbit cultural i, alhora, crear un catàleg de les millors novel·les de cada any. Òmnium Cultural, una entitat amb un llarg trajecte en la defensa de la llengua i la cultura catalanes, convocarà anualment el Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any, obert a totes les editorials. El jurat és independent, de reconegut recorregut acadèmic o en l’àmbit de la crítica literària, i sense interessos editorials.