Es presenta la nova campanya d’Òmnium: Lluites compartides

Actualitat

El dissabte 5 de novembre se celebra a l’edifici històric de la UB — escenari de tantes lluites emblemàtiques del passat — el Fòrum de Lluites compartides, el primer gran acte d’aquesta nova campanya d’Òmnium Cultural.

La campanya es llança públicament aquest diumenge 23 d’octubre, al barri de la Marina del Port (prop de la Zona Franca de Barcelona), en espai verd guanyat gràcies a la lluita del veïnat dels anys 70. Lluites compartides és una iniciativa que vol fer un reconeixement a les dones i els homes que, amb les seves lluites, han construït el nostre país.

L’acte clau que arranca la campanya és el Fòrum del 5 de novembre, que tindrà lloc a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. Aquest esdeveniment aplegarà activistes que lluiten per a un habitatge digne amb persones que porten anys lluitant per la defensa de la llengua i cultura catalanes. Gent de les grans lluites obreres dels 70 amb activistes del 15M i de les consultes populars dels últims anys…

Entre la quinzena de xerrades destaquem l’acte d’obertura, a les 10.30 h, on —després de la benvinguda del president d’Òmnium, Jordi Cuixart— el conegut activista Arcadi Oliveres; Beatriu Guarro, portaveu de Stop Mare Mortum; i Òscar Camps de Proactive Open Arms, parlaran de “Catalunya davant la crisi dels refugiats”, en un debat moderat per Rita Marzoa.

En altres sessions, es parlarà de la lluita per un habitatge digne del barraquisme fins a la PAH, amb un antic veí de Somorrostro i Carlos Macías, portaveu de la PAH; de les resistències en plena dictadura amb una participant a la Caputxinada; del moviment per la pau ahir i avui, amb Francesc Tubau, portaveu d’Aturem la Guerra en 2003; de les lluites de les persones amb discapacitats; de la defensa de la convivència davant el racisme; la lluita antifranquista dels anys 70, on la taula inclou Lluís Rabell parlant del moviment veïnal; de lluites ecologistes; de La Crida; de la religió i el compromís social…

A la plenària final a les 18 h, es preveu una sala plena per a la taula rodona sobre “Drets socials i drets nacionals: camins paral·lels o confluents?”, moderada per la periodista Mònica Terribas.

El Fòrum és i serà una bona mostra de la filosofia de la campanya: posar en comú els nostres passats diversos, per estar en millors condicions per forjar el nostre futur compartit plegats.