Èxit total de la primera Festa d’Època d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc

Actualitat
El dissabte 6 d’octubre va tenir lloc la primera festa d’època organitzada per Òmnium Cultural Sants-Montjuïc.

Hem posat totes les forces, ganes, il·lusió i esforç en aquesta arriscada nova aventura per donar a conèixer la història del nostre passat com a barri, que us assegurem que és molta.

Aquest primer any, vam voler celebrar la festa en un lloc emblemàtic del barri: l’antiga fàbrica de Can Batlló. El nostre passat industrial ens defineix com a barri, i, per això, vam voler començar la festa ambientant-nos a les acaballes del segle XIX, allà on va començar la indústria tèxtil a Sants.

Un centenar de persones vam omplir la Nau 69 i el carrer Onze de juny de Can Batlló. Moltes anaven vestides d’època, fos d’obrers o bé de patrons. Altres, simplement, anaven sense disfressa. Però tothom, anés com anés vestit, portava un somriure a la cara.

La inauguració va ser a les 11 del matí, a càrrec del president d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc, Jordi Redondo. Va parlar dels fets del 6 d’octubre del 34, tot fent la similitud amb els que estem vivint actualment.

Tot seguit, un so de sirena ens avisa que hem d’entrar a la fàbrica (la Nau 69), i actors vestits d’obrers ens animen a entrar-hi.

Un cop a dins, ens asseiem i veiem el primer espectacle: un esquetx teatral que ens descriu el primer dia de feina d’una nena de 14 anys que no vol anar a treballar a la fàbrica. Llarga i forta ovació en finalitzar. Tot seguit s’ha recitat el poema L’Elionor, de Miquel Martí i Pol, que ens descriu meravellosament aquesta situació.

Acabada l’actuació, l’historiador Agus Giralt, apassionat defensor del nostre passat, va impartir una xerrada sobre el pas del Sants agrícola al Sants industrial: “Quan s’alçaren les xemeneies. L’arribada dels vapors a Santa Maria de Sants“. Va ser una xerrada molt interessant.

Seguidament va fer-se un altre esquetx teatral molt divertit, en el qual s’explicava la història d’una mestressa que regalava un pollastre en la seva onomàstica a les obreres. Se sentien riures i aplaudiments.

En acabar l’actuació teatral, la Coral Sant Medir va obsequiar els presents amb quatre peces musicals precioses, entre elles l’Emigrant. Va ser un moment preciós i emotiu, protagonitzat per la coral. Gràcies, cantaires, per aquest concert!

Durant tot el matí va haver-hi tot de jocs d’època per a la canalla i un espai per explicar contes. Els infants s’ho van passar d’allò més bé.

I, finalment, va arribar l’hora de dinar. Al carrer Onze de juny es van muntar taules per menjar. El restaurant Terra d’Escudella va ser el responsable de preparar un àpat d’època deliciós, titulat Menú de sis quartos. Amb més de 80 tiquets venuts, el dinar va ser un altre èxit d’aquesta intensa jornada.

Mentre dinàvem, vam gaudir d’un nou esquetx teatral: “Les reivindicacions sindicals obreres“. Com no podia ser d’una altra manera, l’actuació va estar també a l’altura del moment. El concurs de renecs que es va fer a l’hora de les postres mereix una menció a part: una quantitat enorme i sorprenent de renecs va aflorar d’entre tots els comensals. Una passada!

Sants 3 Ràdio va ser present durant la jornada, fent entrevistes i fotografies per a la realització d’un reportatge sobre l’esdeveniment.

Acabat el cafè, el grup de teatre de Can Batlló ARTIXOC va interpretar l’obra teatral El Naixement de Can Batlló, escrita per l’Agus Giralt. Ho van fer genial. Un fort aplaudiment per a ells!

I, efectivament, com en totes les cloendes, hi ha un ball. Tres parelles ens van ensenyar tota mena de balls de saló i ens van animar a sortir. I, més bé o més malament, la gent va sortir a ballar i a gaudir de la vetlla. Quins mestres que tenim a Sants! Estem orgullosos i orgulloses de tenir aquests grans ballarins al barri.

Però, com tot, la festa d’època d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc també va tenir un final: cap a les sis de la tarda, aproximadament, totes les persones assistents ens vam acomiadar cantant La cançó dels indignats dels Miserables, adaptada a la situació que vivim a Catalunya.

Us hem explicat fil per randa totes les activitats que es van fer en aquesta primera festa. Esperem que us animeu a venir l’any que ve, que seguirem aquesta experiència històrica, ja que serà el centenari de la vaga de la fàbrica La Canadenca. Us convidem a venir i a seguir la segona festa el 2019. Ens agradaria ser un referent i que tothom esperi cada any la festa d’època d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc.

Abans d’acabar, tot l’equip d’Òmnium volem donar les gràcies a totes les persones que han col·laborat a fer possible aquesta aventura: Mia, Àgia, Agust, Núria, Laura, Roger, Rosa, Alfred i companyia. Rebeu tot el nostre més sincer agraïment.