‘Ferides’ i ‘Savis de l’horta’, guanyadors del VOC►2020

Actualitat

Jordi Cuixart: “Un país sense audiovisual no és país, i una llengua que no cohesiona els qui la viuen no és llengua”

 

El curtmetratge terrassenc Ferides i el documental valencià Savis de l’horta s’han emportat els principals premis de la 4a edició dels Premis VOC► 2020. El certamen, organitzat per Òmnium Cultural, ha lliurat els seus guardons aquest dilluns 2 de març a la sala InGràcia de Barcelona. Pel que fa a la categoria Sala Oberta, nova secció del VOC d’enguany, pensada per impulsar nous projectes audiovisuals encara per realitzar, el guanyador ha estat el projecte llobregatenc Sant Just Fever.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de l’octubre de 2017 per exercir drets fonamentals, ha felicitat els guanyadors i també tots els participants a través d’una carta enviada des de la presó de Lledoners. “Cada projecció del VOC és una porta oberta a imaginar un futur sense límits”, diu Cuixart, que ha afegit: “Un país sense audiovisual no és país, i una llengua que no cohesiona els qui la viuen no és llengua”. En la carta, llegida pel vicepresident Marcel Mauri de los Rios, Cuixart ha posat en valor la cultura com a eina antirepressiva fonamental: “De la presó estant, seguirem compartint la lluita per les conquestes col·lectives, que és també motor d’històries al cinema i a la vida”. Al seu torn, Mauri ha deixat clar el compromís de l’entitat amb l’audiovisual en català i ha assegurat que se seguirà “treballant incansablement per enfortir el VOC”. “La llengua és, ha estat i serà la nostra gran eina per garantir la cohesió social”, ha dit Marcel Mauri, que ha conclòs: “No podem permetre que la quota de pantalla de l’audiovisual català segueixi per sota del 5%”.

Obres amb mirada crítica

Enguany, els curtmetratges finalistes als Premis VOC han destacat per la seva voluntat de reflectir conflictes actuals, amb uns creadors i creadores que conviden l’espectador a conèixer la seva realitat. Ferides, guanyadora a Millor curtmetratge de ficció, està dirigida pel terrassenc Joan Paüls i versa sobre l’amor i la dependència en les relacions a través d’una parella d’invidents. El jurat l’ha destacat “per  ser un cant punyent a la vida a través de la quotidianitat, i per l’excel·lència de la interpretació i la direcció”.

Sòl, de la barcelonesa Clàudia Munuera i guanyadora de la Menció especial del jurat “per la seva llibertat narrativa i interpretativa”, critica el concepte de família amb un viatge al passat, recordant la infantesa de la protagonista.

Per una altra banda, el director valencià David Segarra recupera amb el documental Savis de l’horta les històries dels homes i dones llauradores dels Països Catalans, parlant d’un món rural sovint oblidat per la resta de la societat. El documental s’ha endut el Premi al Millor Documental per “la seva mirada reposada i singular sobre el dia a dia de la vida, de l’horta valenciana”.

Els premis del públic d’aquesta edició han estat per la ficció sobre assetjament escolar Bruna i pel premiat documental Negre de Merda, sobre la figura del poeta i raper Daura.

Pel que fa als projectes de Sala Oberta, la triomfadora de la nit ha estat Sant Just Fever, una comèdia d’acció ambientada en els 90 i localitzada i rodada íntegrament a Sant Just Desvern, de forma col·lectiva per persones del poble. El jurat l’ha premiada “per ser un projecte integrador i cohesionador que ha aconseguit, a partir d’una idea canalla, implicar a tot un poble”. Orgull Camp, guanyadora de la Menció especial del jurat en Sala Oberta, és un show-documental de caire divulgatiu per fomentar la diversitat LGTBI que el jurat ha considerat “necessari i de servei públic”.  Mentre que Minut Feliç, el qual s’ha endut el Premi del Públic, és una sèrie pensada per Instagram que explora el món de la felicitat contemporània.

Els dos curtmetratges guanyadors a les categories de Ficció i Documental s’han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, mentre que el projecte guanyador de la Sala Oberta s’ha endut 1.800 euros i la tutorització d’un mentor professional, que farà l’acompanyament del projecte fins a la seva  estrena.

El jurat dels Premis VOC

Per a les categories de ficció i documental, el jurat estava conformat per l’actriu Anna Bertran, l’editora Belén López, el director Marc Recha, la directora d’art Mónica Bernuy i el productor Tono Folguera. El jurat de Sala Oberta ha estat compost per Arnau Gifreu, realitzador audiovisual i multimèdia; Maria Rovira, humorista, guionista i youtuber; i Víctor Sala, director i productor de projectes audiovisuals.

L’edició de 2020

Enguany, els premis VOC s’han vist a més de 30 municipis dels Països Catalans i d’Europa. D’aquesta edició es destaca com el públic de la Mostra ha arribat quasi bé als 3.000 espectadors, 1.300 més que en l’edició anterior. Els premis han inaugurat la nova categoria Sala Oberta, adreçada a nous formats audiovisuals en català. El dilluns 3 de febrer, els finalistes d’aquesta categoria van defensar el seu projecte en una presentació pública a la Filmoteca de Catalunya. El públic assistent va comptar amb butlletes per votar el seu millor projecte, d’on va sortir el Premi del Públic Sala Oberta.

VOC► està impulsat per Òmnium Cultural, entitat sense ànim de lucre que fa més de cinc dècades que treballa pel foment de la llengua i la cultura catalanes, i es presenta amb l’objectiu de fomentar la producció de continguts audiovisuals de qualitat en català.