Joan Triadú, pedagog i escriptor

Actualitat

En l’Assemblea General de socis de Sant Cugat, del passat dilluns 14 de desembre de 2020, vàrem acordar commemorar el centenari del naixement l’any 1921 del pedagog i literari Joan Triadú. El passat 29 de desembre el Govern va aprovar la llista d’esdeveniments i personalitats que seran objecte de commemoració per la Generalitat de Catalunya l’any 2021. En aquesta llista figura el nom de Joan Triadú i Font.

Fa uns mesos que un grup promotor de persones -amics, col·laboradors i familiars de Triadú- han anat preparant un programa d’activitats destinades a actualitzar i a posar en valor la seva figura. El 2021 és, per tant, Any Joan Triadú.

Mestre, pedagog, escriptor, traductor, assagista, crític literari, activista cultural i defensor de la llengua catalana, l’activitat pública de Joan Triadú va començar l’any 1938 -en plena guerra civil- quan va obtenir una plaça de mestre a Granollers i la seva lluita tenaç en favor de l’educació i la cultura catalana la va mantenir fins al seu traspàs, ara ha fet deu anys.

La direcció de la commemoració, a escala nacional, ha estat encarregada a en Joan Josep Isern, que ja ha endegat iniciatives de mutu acord amb la Generalitat de Catalunya (Presidència, Educació i Cultura), Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments així com moltes entitats culturals i educatives d’iniciativa social.

Com ens ha explicat en Joan Josep Isern “en la vida de Joan Triadú hi ha referències a diversos indrets del país -i de fora- en els quals la seva activitat ha tingut una notable significació. Podríem parlar, doncs, d’una ‘geografia Triadú’ que abastaria poblacions com Ribes (on va néixer) i Granollers (on fou mestre), i unes quantes més entre les quals hi ha Sant Cugat del Vallès, no només pel fet d’haver promogut -ara farà vint-i-cinc anys- la creació de l’Escola Thau a proposta d’unes quantes famílies santcugatenques, sinó per la seva voluntat de dipositar en l’Arxiu Nacional de Catalunya el seu amplíssim fons material i documental de tota una vida dedicada a l’activisme cultural”.

Òmnium, que recordem que Joan Triadú hi va treballar a finals dels anys seixanta i durant bona part dels setanta, ens hem incorporat al grup promotor d’entitats de la ciutat: l’Escola Thau de la Fundació Institució Cultural del CIC i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Us anirem informant, al llarg dels propers butlletins, les activitats. Les treballem per a què puguin ser presencials. Amb motiu d’aquesta commemoració dedicarem, també, les activitats de promoció de la llengua catalana d’enguany a en Joan Triadú. Ell va impulsar l’any 1961 la Junta Assessora per als Estudis de Català (JAEC) i la Delegació d’Ensenyament de Català (DEC) contribuint a la formació de mestres de català i a l’organització de classes de català a les escoles.

Fent memòria d’en Joan Triadú, renovem el compromís amb la llengua i la cultura catalanes.