Com puc certificar el meu nivell de llengua catalana?

Actualitat

Les dades de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya han encès el llum d’alarma, en confirmar allò que molts intuïen: l’ús social del català retrocedeix de manera substancial. No entraré en l’anàlisi de les dades, del qual se n’han ocupat amb prou extensió i fonament els experts i també algun agosarat. Em limitaré a constatar una obvietat, que no és altra que la millor manera de defensar el català és parlar-lo arreu i utilitzar-lo sempre.

Moltes persones volen fer una passa més i aprendre català en un marc més acadèmic, que permeti l’obtenció d’un certificat que acrediti el seu nivell de coneixements. Els motius que els impulsen són d’allò més variats, i van des de la necessitat d’adquirir un bagatge que els faciliti l’accés al mercat laboral fins a la voluntat de molts nouvinguts d’arrelar-se al seu país d’adopció. I també n’hi ha que aspiren a obtenir aquest reconeixement perquè les seves generacions no varen tenir la possibilitat d’aprendre el català a l’escola.

La Direcció General de Política Lingüística emet diversos certificats de català, que donen fe del nivell de coneixements adquirits per l’alumne pel que fa a la comprensió i a l’expressió oral i escrita. Són els següents:

  • Certificat de nivell bàsic de català (A2)
  • Certificat de nivell elemental de català (B1)
  • Certificat de nivell intermedi de català (B2)
  • Certificat de suficiència de català (C1)
  • Certificat de nivell superior de català (C2)

Per a obtenir-los, cal passar la prova de nivell corresponent en cada cas. Als exàmens s’hi poden presentar totes les persones que tinguin 16 anys o més en el moment de realitzar-los. No cal cap mena de titulació prèvia, i tampoc no es requereix que l’aprenentatge s’hagi seguit d’una manera determinada. Vol dir que hom pot accedir-hi havent assistit a classes presencials o en línia, però també per lliure. A més, existeix la possibilitat de presentar-se a les proves de més d’un certificat en la mateixa convocatòria.

Els exàmens consten d’una part escrita i una altra d’oral. L’escrita es fa a la mateixa data per a tothom, mentre que la data, l’hora i el lloc on s’ha de realitzar la prova oral es comunica el mateix dia de la prova escrita, en el mateix local de l’examen.

Si teniu interès a presentar-vos-hi, tingueu en compte que la convocatòria es publica al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya habitualment a finals del mes de gener. També es difon a través d’altres mitjans de comunicació, incloent-hi la plana web, que podeu localitzar en aquesta adreça.

Per a enguany, és previst que el període d’inscripció a les proves sigui el comprès entre l’1 i el 17 de febrer, i que els exàmens es realitzin al llarg dels mesos de maig i juny.

Aquí ho teniu, doncs. Estigueu el cas de les dates, i molta sort!

 

Josep Santamaria, soci d’Òmnium Cultural n. 31.537