Jordi Cuixart: “Apel·lo a tot el sobiranisme a posar sobre la taula la seva proposta”

Actualitat

El president d’Òmnium presideix, després de quatre anys de presó, l’acte de la Diada i encoratja a “convertir en acció política allò que la gent diu a les urnes i els carrers”

 

Barcelona 11 de setembre 2020 El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha apel·lat a tot el sobiranisme “a posar sobre la taula la seva proposta; cadascú la seva, sense por ni retrets; per discutir-la, per esmenar-la tant com faci falta”. L’objectiu, segons Cuixart, és “convertir en acció política allò que la gent diu a les urnes i als carrers, perquè la millor proposta per exercir el dret a l’autodeterminació serà aquella que construïm entre tots, la que ens expliqui com un sol poble”, perquè “només així ens en sortirem com a poble i com a nació”.

Cuixart ho ha dit en l’acte polític, en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que Òmnium Cultural ha organitzat a l’Arc de Triomf de Barcelona i que ha comptat amb l’assistència de representants de sindicats, patronals, entitats i partits,  a qui el president d’Òmnium s’ha adreçat: “Amb l’emoció que sento veient-vos aquí, gent que veniu de diverses tradicions polítiques, sindicals, patronals i associatives, però que compartiu aquest mateix anhel de construir un país just i lliure”. I els ha demanat, “en nom dels 190.000 socis d’Òmnium Cultural” que no renunciïn a defensar la seva proposta, sigui quina sigui. Així, ha fet una crida “fer possible una gran estratègia conjunta” i ha deixat clar: “Sempre tindreu Òmnium Cultural al vostre costat per dur-la a terme”.

El president d’Òmnium Cultural, que ha pogut assistir per primer cop en quatre anys als actes de la Diada Nacional, ha assegurat que els indults “no serveixen per passar pàgina ni aturar la vulneració de drets fonamentals” i ha fet una crida per l’amnistia. Cuixart, que ha tingut un record per a exiliats i represaliats,  ha lamentat que l’Estat espanyol rebutgi la via escocesa, perquè “la unitat d’Espanya els importa més que els drets i les llibertats”.

Finalment, el president d’Òmnium Cultural ha fet una crida a la defensa de la llengua catalana per poder continuar “construint un futur compartit”, perquè “si falla la llengua fallarà tot”. En aquest sentit ha anunciat mobilitzacions per oposar-se a la llei de l’audiovisual que impulsa el govern espanyol.

 

Suport internacional

L’acte ha comptat amb la presència a través de vídeo de Jody Williams, Gerry Adams i Nora Cortiñas. Nora Cortiñas, cofundadora de l’associació Madres de Plaza de Mayo, ha reiterat la seva “:ferma convicció de donar suport sempre a la llibertat dels pobles, a la lliure autodeterminació, a la protesta pacífica i a la llibertat d’expressió” i ha enviat els seus desitjos perquè “mai més siguin reprimits per lluitar per la recuperació de les seves terres, els seus drets i la seva identitat”.

El polític nord-irlandès Gerry Adams ha fet una crida al govern espanyol a “comprometre’s positiva i constructivament amb el poble de Catalunya”. També s’ha dirigit a la comunitat internacional, especialment a la Unió Europea, qui “té l’obligació de garantir que Catalunya pugui perseguir el seu dret a l’autodeterminació”.

Finalment, la premi Nobel de la Pau Jody Williams s’ha referit a l’indult dels presos polítics per assegurar que “el seu alliberament no resol els problemes”. També ha mostrat el seu suport al referèndum: “El poble català segueix tenint dret a un referèndum, dret a dir el que pensa, dret a determinar el seu propi futur”.

En l’acte hi ha estat present una àmplia representació sindical, social, esportiva i política del país. Encapçalats per la junta nacional i les juntes territorials d’Òmnium, s’ha comptat amb la presència de l’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, l’ANC, partits polítics (ERC, Junts, CUP, Comuns i Pdecat), sindicats (CCOO, UGT, Intersindical, Unió de Pagesos, USTEC), la Cambra de Comerç de Barcelona,el Futbol Club Barcelona i entitats com CIEMEN, la Taula del Tercer Sector, la Plataforma per la Llengua, ECAS, Coop57, Stop Mare Mortum, ACDC i l’Orfeó Català, entre d’altres. També hi han assistit presos polítics, represaliats i familiars de Guillem Agulló.