Jordi Cuixart: “Aquesta llei vol ser l’estocada definitiva al català. És la llei Wert portada a la pantalla”

Actualitat

Òmnium Cultural s’acompanya del sector audiovisual català per advertir el govern espanyol que “està tocant el moll de l’os”: “Atacant aquest gran consens es menysprea la diversitat”


Barcelona, 19 d’octubre de 2021 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit el govern espanyol que la llei “vol ser l’estocada definitiva al català. És la llei Wert portada a la pantalla”. Ho ha dit en un acte coral de tot el sector audiovisual, en què Òmnium s’ha acompanyat de representants de les principals productores audiovisuals, gent del món del cinema, creadors de continguts, del món universitari, acadèmic, sindical i patronal, així com entitats en defensa de la llengua, entre altres, per realitzar una nova demostració de força contra el redactat actual de l’avantprojecte de llei. Cuixart ha assegurat “el govern espanyol està tocant el moll de l’os” i que “atacant aquest gran consens, el govern espanyol menysprea la diversitat que avui, aquí, convoca la llengua i l’audiovisual”, i ha afirmat: “Estem convençuts que la societat catalana no claudicarà. Combatrà aquesta llei com s’ha vist obligada a fer tantes i tantes vegades per defensar les llibertats”

Cuixart, que ha recordat que, als Països Catalans, on “el fet migratori és estructural i un motiu d’autoestima”, la defensa de la llengua és també “un gran consens de país”. És per això que, al costat dels principals representants del sector, ha volgut llançar un crit d’alerta per transformar aquest atac en “una oportunitat”, i ha avisat que “això no va només de mercats o de globalitzacions; que això va de creure-hi o de no creure-hi: de triar entre l’hiper centralisme d’Estat, al preu que sigui, o de protegir els drets lingüístics i culturals de milions de ciutadans de la Unió Europea”. En definitiva, ha precisat, “uniformització i pensament únic, o pluralisme, diversitat i drets humans”

El president d’Òmnium ha lamentat que “malauradament, avui els estats espanyol i francès viuen la seva diversitat com una amenaça permanent”. Però també ha precisat que “protegir la diversitat cultural és un deure i l’obligació de tot governant”. És per això que Cuixart ha demanat que “ningú s’espolsi les responsabilitats”, i ha puntualitzat que “no es tracta només d’assenyalar el desinterès  de les plataformes, ni de limitar-se a denunciar les lleis de l’estat. No es tracta tampoc d’esperar que arribin d’Europa. Avui també exigim coherència a les nostres institucions”. Per tant, s’ha preguntat: “Quina millor manera de deixar clar a Madrid que les institucions pròpies es prenen seriosament l’audiovisual, que reparar el finançament de la Corporació?”. Cuixart ha considerat que seria molt positiu veure que l’anunciat hub audiovisual sigui aviat una realitat, i ha recordat el compromís de dedicar a la cultural, com a mínim, el 2% dels pressupostos públics. I en aquest sentit, ha recordat la responsabilitat de tothom, també de la societat civil, tot recordant la nova campanya d’Òmnium, El català és teu.

El sector audiovisual planta cara a la llei

L’acte ha comptat amb la participació de la presidenta de l’Acadèmia de Cinema en Català, Judith Colell; el president del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant; la secretària general de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Rosa Andreu; el president de Productors Audiovisuals de Catalunya, Norbert Llaràs; Míriam Porté, de PROA; el productor i soci fundador de Mediapro, Jaume Roures; Pol Cruz, assessor voluntari de Plataforma per la Llengua sobre la llei audiovisual; l’actriu Àngels Gonyalons; el periodista i exconseller del CAC Salvador Alsius; el professor de la UAB i expresident de la CCMA Enric Marín, i els periodistes Montserrat Armengou, Neus Bonet i Marc Giró, entre altres. Aquests han debatut sobre què significa aquesta llei, i s’han posat sobre la taula quatre grans reivindicacions: que les plataformes i operadores, independentment del país on tinguin la seu, hagin de tenir en el seu catàleg un mínim d’un 15% de producció pròpia; que les plataformes hagin de tenir un mínim d’un 60% del seu catàleg doblat al català, incloent-hi totes les estrenes de l’any en curs; que no s’eliminin les competències reguladores del CAC en detriment de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); i que el mecanisme contemplat a la llei per obligar les plataformes a finançar via impostos RTVE inclogui també la CCMA i la resta de televisions públiques dels Països Catalans.

Entre el públic també han estat presents el president del CAC, Roger Loppacher; els productors Francesc Escribano, Xavier Atance i Joan Gonzàlez; els directors Ventura Pons i Ventura Durall; els creadors de continguts Pol Gise i Maria Bouabdellah; l’actor Sergi López, i l’actor i doblador en català Joan Pera; representants de Plataforma per la Llengua, l’Ateneu Barcelonès, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el Barça; els sindicats CCOO, UGT, IAC, USTEC i Intersindical; les patronals Pimec, Cecot i FemCat; el rector de la UB, vicerectors i responsables de la UPC, UAB i Universitat Ramon Llull, i representants d’ERC, JxCat, els Comuns, la CUP, Guanyem i el PDECat.