Jordi Cuixart: “Demanem als nostres representants generositat i alçada de mires. Seguim exigint l’amnistia i dret a l’autodeterminació com solució al conflicte polític”

Actualitat

Òmnium Cultural organitza una jornada reivindicativa en favor de l’amnistia en motiu de la diada de Sant Jordi

Barcelona, 23 d’abril del 2021 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat “als nostres representants i polítics que actuin amb generositat i alçada de mires, i també compromís amb les lluites compartides i el futur” i ha recordat que “seguim exigint l’amnistia i la lluita pel dret a l’autodeterminació com solució al conflicte polític que avui tenim entre Catalunya i l’estat espanyol”. “És la mateixa generositat suposa intercanviar, llibres, roses, sentiments, il·lusions i esperances que avui veiem arreu dels carrers dels Països Catalans”, ha dit Cuixart, “perquè la cultura és possiblement és l’acte de generositat i compromís més important que tenim com a humanitat”. Cuixart, que ha fet ús d’un permís penitenciari per participar de la diada de Sant Jordi per primer cop des que va ser empresonat el 16 d’octubre de 2017, ha insistit que seguim “en una situació d’anormalitat, amb més de 3.000 represaliats”, i també ha tingut paraules de record per als exiliats que, “malgrat poden viatjar lliurement per Europa i el món sencer, avui no poden viure el Sant Jordi amb tots nosaltres”. “Mentre no hi hagi una solució dialogada al conflicte que inclogui l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, no podem parlar de normalitat”, ha sentenciat. El president d’Òmnium no ha volgut oblidar les persones malaltes de Covid que avui no podran viure amb normalitat la diada de Sant Jordi: “seguim en pandèmia i patim una triple crisi social, econòmica i democràtica”. 

Òmnium Cultural ha organitzat una jornada reivindicativa en favor de l’amnistia davant la seu nacional de l’entitat a Barcelona. Al llarg del matí han passat les primeres autoritats del país, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, entre d’altres membres del govern; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; representants dels partits sobiranistes, com Marta Vilalta d’ERC, Elsa Artadi de Junts, Eulàlia Reguant de la CUP i Jèssica Albiachi Jaume Asens d’En Comú Podem, entre d’altres; així com representants de sindicats i entitats socials, culturals i del món de l’esport del país. També s’hi ha fet una lectura de poemes sobre la llibertat a càrrec de personalitats de diferents àmbits de la societat civil. Durant tot el dia es pot veure la instal·lació artística per denunciar l’existència de més de 3.000 persones represaliades pel procés català des de 2017. 

Tornen les signatures al carrer dels guardonats amb premis literaris d’Òmnium 

Aquest 2021, i sempre garantint totes les mesures de seguretat a causa de la pandèmia, els autors han tornat a sortir al carrer per signar llibres durant la diada de Sant Jordi. Així ho han fet tots els escriptors guardonats aquest darrer any en els premis literaris convocats per Òmnium Cultural. Així, la Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2021, la trempolina Maria Barbal, ha signat al matí al costat del president Jordi Cuixart, qui ha dedicat exemplars de El polsim màgic i Ho tornarem a fer. També ho faran Víctor García Tur, Premi Sant Jordi de Novel·la amb L’aigua que vols; Eva Baltasar, Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any per Boulder; Miquel Desclot, Premi Carles Riba amb Despertar-me quan no dormo; Anna Gas, Premi Mercè Rodoreda amb recull de contes El pèndol; el Premi Joaquim Ruyra Rubèn Montañá amb Les esferes del temps; i Tina Vallès, Premi Folch i Torres amb Els pòstits del senyor Nohisoc.