Jordi Cuixart: “Ho tornarem a fer”

Actualitat

Milers de persones segueixen en directe els al·legats finals del Judici a la Democràcia a les pantalles gegants instal·lades per Òmnium

Madrid, 12 de juny de 2019 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha deixat clar davant el tribunal del Suprem que el jutja des de fa quatre mesos que no es penedeix de res: “ho tornarem a fer; no hi ha cap penediment”. Només començar el seu torn de paraula, Cuixart ha deixat clar que no compareix per defensar-se sinó per “refermar-me en tots els exercicis de drets fonamentals”. “Se m’està jutjant per ser el 10è president d’Òmnium, se’ns jutja per manifestar-nos, per expressar-nos i per votar”, ha assegurat, “doncs ho tornarem a fer com fins ara, pacíficament i amb tota la determinació”. En l’ús de l’últim torn de paraula en el Judici a la Democràcia, Cuixart ha advertit al tribunal que cap sentència farà renunciar els ciutadans de Catalunya a “lluitar pacíficament pel dret a l’autodeterminació” i ha deixat clar que el país “no caurà en la frustració”. “Som davant una causa col·lectiva” i ha reiterat que la seva “prioritat no és sortir de la presó sinó avançar en la resolució del conflicte polític”. “No renunciem a la condició de presos polítics”, ha deixat clar, “la presó és un altaveu que ens permet denunciar la vulneració de drets i la falta de democràcia que estem vivint”.

Jordi Cuixart ha centrat bona part del seu últim torn de paraula a reivindicar novament la desobediència civil pacífica com un dels instruments més útils i legítims per transformar realitats i lleis injustes i ha defensat i reiterat també les crides a la mobilització permanent. “Sí, ho vaig fer i ho torno a fer, tinc l’obligació: catalanes i catalans, mobilització pacífica permanent!”. Segons Cuixart, “el problema no és la desobediència civil, és l’obediència civil als governs que permeten  que els refugiats morin ofegats a les nostres costes o que una de cada quatre persones a Catalunya visqui en risc d’exclusió social”, ha dit. És la mateixa obediència civil, ha explicat, que permet que ell i la resta d’encausats estiguin “acusats per l’extrema dreta i el feixisme amb la connivència del PSOE per defensar els valors de la democràcia”. I és que el president d’Òmnium ha insistit que som davant un “Judici a la Democràcia” i també davant “un judici polític”. En aquest sentit ha lamentat que durant 4 mesos al Suprem s’hagi posat en qüestió el dret a la mobilització: “no es pot deixar de protestar mai perquè és el motor que fa progressar la societat”.

Pel que fa a la futura sentència, Jordi Cuixart ha advertit que marcarà un punt d’inflexió i que d’ella en depèn “la qualitat de la democràcia a l’estat espanyol, a Barcelona, a Vallecas i a Vigo”. Cuixart ha lamentat que el judici no hagi servit per solucionar l’arrel del conflicte: “seguim obsessionats a buscar un enemic (…) i l’únic enemic que hi ha és la por a la paraula”.

Centenars de persones s’han aplegat arreu del país per seguir l’últim torn de paraula del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la resta d’encausats, en el Judici a la Democràcia gràcies a les pantalles instal·lades per Òmnium Cultural. A Barcelona, el punt de trobada ha estat l’Arc de Triomf de Barcelona, on un miler de persones han assistit a la convocatòria de l’entitat on s’ha desplegat una gran pancarta amb el lema ‘Ho tornarem a fer’ coincidint amb el moment en què el president de l’entitat pronunciava aquesta frase al Suprem. Òmnium també ha instal·lat pantalles a una quarentena de poblacions de tot el país, incloses les quatre capitals de demarcació: la Rambla Nova de Tarragona, la plaça de la Independència de Girona, i la plaça Pau Casals de Lleida.