Presentació del llibre “Digues un desig”de Jordi Cabré, premi Sant Jordi 2018

Actualitat

El dijous 6, a la Lleialtat Santsenca – i amb una acceptable entrada de públic (unes 50 persones) -, va tenir lloc una vetllada cultural molt animada.

Jordi Cabré, autor de la novel·la guardonada, va ser entrevistat per Oleguer Forcades (Sants 3 Ràdio), que hàbilment va desplegar una bateria de preguntes que permeteren tant l’anàlisi literària de l’obra -gens convencional- com la formulació de les conviccions més profundes de l’autor. Jordi Cabré va declarar-se entusiasta de la ficció enfront de la realitat, cosa que fins i tot el va portar a fer una dissecció de la situació actual del país.

Jordi Cabré, gairebé en un llenguatge religiós, va parlar de fe, de conviccions, de valenties i covardies. Es va declarar partidari d’expressar i materialitzar el desig, de construir el propi relat perquè, si no, “un altre ho farà per tu”. Es manifestà admirador de Dalí, de Cadaqués i de la Sagrada Família, ja que, segons ell, en la bellesa rau l’espiritualitat i una certa divinitat.

Va admetre que alguns veuen la seva novel·la molt gràfica per la referència constant a quadres dalinians que descriuen escenes oníriques d’accions del seu personatge. Respecte al premi, obtingut en el tercer intent, va declarar que se’n sent orgullós perquè reconeix que aquest cop el seu treball ha tingut un plus pel risc assumit. Sentint-lo parlar, el públic de la sala va poder tastar la passió que desprèn el personatge, o potser el propi Jordi? Sens dubte es comprèn que una TV anglesa hagi comprat els drets de l’obra per fer-ne una sèrie.

Jordi Cabré, molt optimista respecte al futur de la república catalana, va aixecar l’ànim d’un auditori que es va rendir davant de les seves grans dots de comunicador i que es va desfer en elogis quan li formulaven preguntes en la fase del col·loqui.