Jordi Cuixart: “No podem malbaratar el resultat històric del sobiranisme i l’independentisme”

Actualitat

 

El president d’Òmnium retreu al govern espanyol “el fracàs” de la repressió i l’insta a reconèixer el “dret a l’autodeterminació i l’amnistia”

Barcelona, 21 de febrer de 2021 – Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, ha reivindicat la victòria de l’independentisme en les eleccions de diumenge passat i ha demanat als partits que “actuïn amb sentit d’estat” i sàpiguen gestionar aquests resultats: “No podem malbaratar aquest resultat històric del sobiranisme i l’independentisme. Som majoria com mai”. És per això que, segons Cuixart, aquest resultat ”ens referma en seguir lluitant per l’amnistia i per l’autodeterminació amb l’horitzó d’assolir la plena llibertat de Catalunya i els Països Catalans”. A la vegada, ha retret al govern espanyol “el fracàs” de la repressió i l’ha instat a reconèixer el dret a l’autodeterminació i l’amnistia: “Durant deu anys ens heu estat dient que no érem prou, heu estat negant la realitat que expressa la voluntat democràtica de Catalunya: empresonant-nos, represaliant-nos i forçant-nos a l’exili, suspenent-nos l’autonomia, inhabilitant Presidents o imposant-nos la data electoral posant en risc la vida de milers de persones”. Davant d’això, els ha enviat un missatge molt clar: “nosaltres avui us diem que heu fracassat”, perquè les urnes “han tornat a esmenar a la totalitat l’estratègia repressora de l’Estat”.

 

Cuixart, en el marc d’una declaració institucional de valoració dels resultats electorals, ha qualificat d’”històrica” la fita d’haver superat el 50% dels vots independentistes: “Les eleccions de diumenge passat certifiquen que som més que mai. Som majoria els qui volem una República catalana.” i ha afegit: “Les urnes han evidenciat de nou que Catalunya vol ser una més de les nacions lliures del món”.  Ha posat en valor el paper de la ciutadania que “sempre hi és”, perquè gràcies “a una actitud valenta i compromesa han fet una demostració de compromís amb els ideals de justícia, fraternitat i igualtat que representen la República” i ha instat els partits que no ho malbaratin: “Ara són els partits els qui han d’assumir aquesta responsabilitat com a pròpia i actuar amb tanta ambició com sentit d’estat”. Cuixart també ha apel·lat els partits polítics perquè donin resposta a la crisi sanitària, social i econòmica, perquè “comença una legislatura i el país se’ns fon entre els dits”. A la vegada que els ha demanat que defensin “amb totes les forces” els grans consensos de país: “Apel·lem a la clase política a deixar de girar l’esquena a la cultura i enfortir la cohesió social amb una aposta decidida per l’educació, davant l’ascens de l’extrema dreta”, ha sentenciat.

El president d’Òmnium Cultural s’ha refermat en “la voluntat de ser un sol poble”, per això “tot i ser majoria volem seguir compartint amb tots aquells conciutadans que encara no veuen en la construcció de la República el seu projecte de present i futur”.

 

Crida al govern espanyol

D’altra banda, Cuixart ha enviat un missatge al govern espanyol a qui ha interpel·lat, perquè entengui els resultats de diumenge passat: “No ens heu pogut vèncer: seguim dempeus i avui som més,  i més legitimats encara”. Per això li ha demanat que escolti el gran clam de país que aposta pel dret a l’autodeterminació i l’amnistia.    “Tots els poders de l’Estat saben bé què ha passat en aquest país els últims anys com també saben que avui, la majoria de catalans i catalanes no volen formar part d’Espanya” ha assegurat i ha afegit: “Una majoria encara més gran, el 80% de la societat catalana, defensa l’amnistia com a instrument imprescindible per l’inici de la negociació del conflicte polític”

 

 

Reconeixement al moviment independentista

Jordi Cuixart ha fet la declaració institucional aquest migdia al Museu Marítim de Barcelona, en un acte on Òmnium Cultural ha reconegut els actors del moviment independentista des dels anys seixanta fins a l’actualitat. S’ha comptat amb una representació de les persones que han tingut un paper destacat en la construcció del moviment independentista, des de la clandestinitat del franquisme, com Àngels Baldó, Agustí Alcoberro, Jordi Porta, Eliseu Climent, Tomeu Martí, Gabriela Serra, Blanca Serra, Andreu Camps i Magda Oranich, així com els primers anys de la democràcia, representats en l’acte per Àngel Colom, Joan Manuel Tresserras, Carles Campuzano, Jordi Bosch i Núria Cadenes. També s’ha tingut un record pels protagonistes de les grans mobilitzacions ja al segle XXI, representats per Marcel Mauri, Mònica Sabata, Joel Joan, Toni Infante, Elisenda Paluzie, i també pel 9N i l’1 d’Octubre, amb Francesc Homs, Irene Rigau, David Companyon, Marta Sibina, Tània Verge, Julià de Jòdar, Meritxell Borràs i Josep Maria Cervera.

“Aquest acte vol homenatjar el sobiranisme històric des de que era una opció minoritària, ignorada i perseguida, fins avui que és l’única opció real de futur pel nostre país, però segueix sent perseguida per l’Estat”, ha conclòs Cuixart.