Jordi Cuixart presenta al Suprem un “escrit d’acusació a l’Estat per vulnerar drets fonamentals”

Actualitat

La defensa de Jordi Cuixart ha presentat davant el Suprem l’escrit on acusa l’Estat de vulnerar els drets fonamentals del president d’Òmnium Cultural, una entitat de la societat civil amb més de 133.000 socis arreu del món.

Consulta l’escrit de defensa aquí

 • L’acusació contra Jordi Cuixart es basa en la criminalització de la llibertat d’expressió. Es criminalitzen pàgines web, grups de whatsapp, discursos, entrevistes. El Tribunal Europeu de Drets Humans diu que no es pot restringir la llibertat d’expressió i que la presó només serà possible en fets excepcionals.
 • És un judici que vulnera el dret de reunió pacífica. Perseguir penalment actes pacífics de la societat civil que critiquen l’actuació de l’Estat suposa un atac als drets fonamentals de Cuixart però també de la ciutadania degut a l’efecte dissuasori que provoca la repressió.
 • És un judici que vulnera el dret a l’autodeterminació, previst en la legislació internacional i que l’Estat espanyol està obligat a complir. El referèndum és una demanda del 80% dels catalans i jutjar a aquells que el defensen és un atac a principis bàsics del dret internacional.
 • Encobreix la tortura. El que s’hauria d’estar jutjant és l’actuació de la policia l’1-O tal com van exigir les organitzacions internacionals Human Right Watch, Amnistia o l’Organització Mundial contra la tortura.
 • El Tribunal Suprem no és competent per jutjar Jordi Cuixart. Es vulneren els drets al jutge natural, i també el dret que el judici sigui fet davant d’un tribunal superior i que la condemna es supervisi en segona instància.
 • És un judici sense garanties, amb la vulneració de drets fonamentals com:
  •  La vulneració dels drets lingüístics.
  • La presència de VOX, un partit masclista i xenòfob com a acusació popular amb una finalitat electoral.
  • L’aplicació d’un dret processal d’excepció.
 • És un judici que vulnera la legalitat del Conveni Europeu de Drets Humans. Es penalitzen conductes que són expressions i exercicis de drets fonamentals i es fan servir delictes impossibles de preveure per la ciutadania, ja que es tracta de la legislació aplicada als cops d’estat
 • Vulnera la presumpció d’innocència. Davant la falta absoluta de respecte a la pressumpció d’innocència per part de les autoritats en les declaracions dels últims mesos, el procediment judicial s’ha convertit en una violació manifesta del Conveni Europeu de DDHH
 • La detenció arbitrària de Jordi Cuixart. El fet que sigui un líder de la societat civil no és només notori, sinó que en el procediment, a l’escrit d’acusació de la Fiscalia apareix com a “president d’Òmnium Cultural”, sense les seves dades personals per referir-se a la seva persona

Aquest judici acabarà amb la condemna de l’Estat per la seva vulneració dels drets democràtics. S’ha de tenir en compte que Cuixart rep, jurídicament, la consideració de defensor dels drets humans per la seva tasca realitzada com a president d’Òmnium Cultural.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.