Jordi Cuixart tornarà a fer ús del 100.2 a partir de demà per dirigir presencialment la seva empresa

Actualitat

Mauri: “No n’hi ha prou de reactivar el 100.2. Cal el confinament fora de la presó i que els poders de l’Estat abandonin les amenaces als funcionaris”

Barcelona, 14 d’abril 2020.- El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tornarà a  fer ús aquest dimecres de l’article 100.2 i es reincorporarà presencialment a la seva fàbrica de Sentmenat, que forma part de la cadena de serveis essencials durant la pandèmia de la Covid-19. Cuixart, doncs, podrà, a partir de demà, tornar a dirigir in situ l’empresa, sense les limitacions que suposa la presó. Una vegada finalitzada la jornada laboral, Jordi Cuixart tornarà cada vespre al centre penitenciari en règim especial d’aïllament: no podrà retornar al seu mòdul habitual, estarà reclòs en una cel·la i no entrarà en contacte ni compartirà cap espai amb la resta de presos que no surten a l’exterior. A més, els caps de setmana estarà incomunicat. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha insistit que, més enllà del 100.2, “que és un dret i no un privilegi”, el que cal aprovar és el confinament fora del centre penitenciari de tots els interns que disposin d’aquest dret, per motius de seguretat. “No n’hi ha prou de reactivar el 100.2 a partir de demà. Cal el confinament fora de la presó tal com demana l’ONU, el Consell d’Europa o Front Line Defenders, i que els poders de l’Estat abandonin les amenaces i coaccions als funcionaris”, ha sentenciat Mauri.

Mauri ha recordat que el confinament fora dels centres penitenciaris dels presos polítics és la petició que va fer de l’alta Comissionada pels Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, i que també va subscriure el Consell d’Europa: “veiem com l’Estat espanyol segueix situant-se fora de la legalitat internacional, fent cas omís de les Nacions Unides, del Consell d’Europa i dels principals organismes internacionals de drets humans, com Amnistia Internacional o Front Line Defenders. Exigim que el president d’Òmnium faci el confinament fora del centre penitenciari i que els poders de l’Estat cessin definitivament aquesta via repressiva i de vulneració de drets humans”.

Durant les últimes setmanes, Cuixart ha demanat al Tribunal Constitucional que li permeti passar el confinament fora de la presó. Com a empresari, i malgrat tenir aprovada l’aplicació de l’article 100.2 per dirigir la seva pròpia fàbrica, ha hagut de fer front a la gestió de l’actual emergència sanitària, social i econòmica des del confinament d’una cel·la, i només amb breus trucades de 8 minuts. És una situació especialment complexa, tenint en compte que es tracta d’una empresa considerada de serveis essencials.