La Via Bàltica, el llibre que ens acosta al procés d’independència de Lituània, Letònia i Estònia

Actualitat

El passat dia 30 de setembre de 2022, una trentena de persones van assistir a la presentació del llibre La Via Bàltica” escrit per Jordi Arrufat.  

Jordi Arrufat és politòleg per la Universitat Pompeu Fabra, té formació en comerç i relacions internacionals i també en comunicació digital i va treballar, entre el 2013 i el 2017, al DIPLOCAT, consorci publicoprivat que des del 2012 treballa per donar a conèixer els valors i actius de Catalunya entre l’opinió pública internacional. La seva tasca principal al DIPLOCAT era mantenir contacte amb polítics, acadèmics i periodistes de les tres repúbliques bàltiques, per tal que estiguessin informats sobre la voluntat de la població catalana d’organitzar un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya. Molt breument, Arrufat ens va explicar la duresa de l’aplicació de l’article 155 sobre aquest ens.

Com que coneixia el procés d’independència dels països bàltics, sabia que una de les accions que el van empènyer va ser la cadena humana de 690 km al llarg dels  tres països, que es va fer el 23 d’agost de 1989, coneguda com la Via Bàltica. Amb aquesta motivació va recórrer a peu el traçat d’aquesta “via” recollint les sensacions, vivències, experiències d’aquell moment, tot contrastant-les també amb les de l’actualitat i va plasmar-ho en aquest  llibre que ens va presentar.

La vilafranquina Aleida Bertran, que va residir durant un temps a Lituània mentre preparava el doctorat en Teoria de la Cultura, va ser l’encarregada de presentar l’autor i va aportar també els seus coneixements i vivències personals d’aquesta regió, molt desconeguda per la majoria de catalans, però que té molts elements d’afinitat amb Catalunya. Durant la seva estada a Riga, va ser la coordinadora de l’ANC a Letònia (que posteriorment es refundaria com a ANC dels Països Bàltics) i, com activista, va impartir cursos de català a Letònia i va organitzar esdeveniments culturals, manifestacions i debats sobre el Procés i l’1 d’Octubre a les repúbliques bàltiques. 

Per cloure l’acte, l’autor, nascut a les Terres de l’Ebre, i la seva parella lituana, van obsequiar els assistents amb una degustació de pastissets típics d’aquella zona, que vam acompanyar amb una copa de Clàssic Penedès, agermanant així les dues nacions.