Les dades estadístiques tanquen el cicle ”20 minuts de ciència a Òmnium”

Actualitat

L’error de mesura, la suma constant i la generalització de resultats en àrees geogràfiques petites són alguns els factors que poden tergiversar els resultats estadístics.

Germà Coenders, membre del Grup de Recerca Compositional and Spatial Data Analysis COSDA de la UdG, va tancar el cicle de xerrades de “20 minuts de ciència a Òmnium” organitzat per la Universitat de Girona i Òmnium Gironès. Amb el títol “Totes les estadístiques són iguals?”, Coenders va explicar la importància de les estadístiques en la vida quotidiana i quins són els factors més rellevants que poden fer variar els resultats.
 
El primer cas que va explicar és l’error de mesura en un resultat. Quan hi ha més de dues variables es solen relacionar amb una equació per veure quina té més importància, llavors s’utilitza un índex de fiabilitat i un coeficient estimat. El que pot succeir és que si la mesura no és exacta els resultats van arrodonit-se fins que poden acabar variant la soculció totalment. Des del grup COSDA de la UdG es creen mètodes perquè aquest error sigui el menor possible.
 
El segon cas en què es poden alterar els resultats d’una enquesta és quan es generalitzen els resultats en àrees geogràfiques petites. Coenders va explicar un cas sobre taxes d’incidència de càncer en seccions censals on caldria tenir en compte factors com l’estructura d’edat de la població. Per tal de suavitzar els resultats extrems de les estadístiques geogràfiques hi ha diversos mètodes, els quals el grup COSDA de la UdG aplica en diversos projectes. 
 
El tercer cas que fa que s’alterin les estadístiques és quan els resultats tenen una suma constant. Per exemple això passa sempre en estudis sobre ús del temps (en aquest cas la suma constant és 24 hores). El temps dedicat a una activitat només pot augmentar si se’n redueix una altra. En aquest cas l’interessant no és el temps dedicat en termes absoluts sinó la importància relativa de les activitats. Aquesta situació atípica demana tècniques d’anàlisi específiques. El grup COSDA de la UdG porta anys optimitzant mètodes per tractar les dades de suma fixa. Organitza regularment un congrés mundial sobre la matèria i els seus mètodes s’han recollit en llibres que han esdevingut de referència obligada en tot el món.
 
Finalment es va crear un debat sobre la importància del plantejament de la pregunta en el moment de fer una enquesta i la seva importància per entendre i manipular els resultats esperats.