L’historiador i matemàtic surienc Albert Fàbrega rep el premi Bages de Cultura 2014

Actualitat

El divendres 29 de novembre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ha acollitl’acte de lliurament del 32è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga a l’historiador i matemàtic surienc Albert Fàbrega i Enfedaque.

El divendres 29 de novembre, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa, ha acollitl’acte de lliurament del 32è Premi Bages de Cultura, instituït per Òmnium Cultural del Bages, que enguany s’atorga a l’historiador i matemàtic surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, impulsor de la recuperació i divulgació del patrimoni històric i arqueològic. En el transcurs de la sessió, l’activista cultural surienc Josep Peramiquel ha glossat la figura de l’homenatjat, el qual ha rebut el prestigiós guardó, obra de l’artista Josep Barés, de mans de l’alcalde.
 
L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Mercè Cardona; l’alcalde de Súria, Josep Maria Canudas; la directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco, i el president d’Òmnium Cultural del Bages, Jaume Puig. Com a cloenda l’Orfeó Manresà ha interpretat l’obra Un camí a la llibertat!, de Jordi Sansa i Llovich, guanyadora del premi Fundació Orfeó Manresà 2013.
 
S’hi han lliurat també els premis Lacetània següents:
 
Premi Antoni Esteve per a estudis en el camp de les ciències naturals, de la salut, socials o filologia, o també sobre patrimoni artístic, documental o tecnològic, emmarcats en la Catalunya central. Dotat amb 1.000 euros per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Cultural. El jurat decideix atorgar el premi al treball: Anàlisi urbanística, constructiva i energètica dels edificis del casc antic de Manresa, de Pere Santamaria i Garcia, una eina de treball molt útil, que ens dóna dades i solucions per a futures actuacions en el nucli antic de Manresa i, alhora, pot servir de base per a futures actuacions en aquest entorn. I també una menció honorífica al treball titulat: Antoni Vila i Sala (1863-1936), de Francesc Vila i Prat, que aporta valuoses dades sobre aquest eclesiàstic i historiador santpedorenc, membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i col·laborador en la premsa de l’època de Barcelona, Vic i Manresa.
 
Premi Fundació Orfeó Manresà a una composició musical per a cor, per ser cantada en català. Convocat per la Fundació Orfeó Manresà i dotat amb 600 euros per Framun SA “Memorial Pasqual Piñot i Busquet”. Atorgat a Jordi Sansa i Llovich, de Tremp (Pallars Jussà), per l’obra Campanades de records, per la coherència formal i l’acurat lligam que estableix entre text i música, que demostra un sòlid coneixement de l’instrument coral.
 
Premi Òmnium Bages de Planificació Lingüística per a projectes que promoguin i potenciïn l’ús del català, tant en diferents sectors o col·lectius de la societat com en tota la població. Convocat i dotat amb 1.000 euros per Òmnium Cultural del Bages. El jurat decideix declarar desert el premi d’enguany, en no haver-s’hi presentat cap proposta adequada a les bases.
 
Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre algun aspecte històric de l’edat moderna des d’una perspectiva social, humana, artística o patrimonial emmarcat a l’entorn de Sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), de la seva canonització (1622), dels llocs de la ruta ignasiana de la ciutat o sobre la Manresa dels segles XVI o XVII, Convocat per l’Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.000 euros per Tertúlies a la Cuina. Atorgat al treball: Les petjades del pelegrí a Manresa, de Jordi Simon i Vilarasau, una obra que aporta un coneixement profund de les fonts escrites i assoleix l’objectiu de donar a conèixer les vivències i experiències del sant a la ciutat de Manresa.
 
Premi Regió7 de Comunicació per a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social: premsa escrita, ràdio, televisió, vídeo, CD Rom o Internet, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat i dotat pel diari Regió7 amb 200 euros. Atorgat a títol pòstum a Jaume Pons i Agulló, col·laborador del diari des dels seus inicis, per la seva llarga tasca de divulgació de la història de Manresa a través de les seccions del diari en què va participar, la darrera de les quals l’espai setmanal Memòria Gràfica, del suplement Revista. Jaume Pons va construir un extraordinari fons documental sobre Manresa que sempre va mantenir generosament obert a la ciutat. A través de la seva secció setmanal, i també amb el suport que sempre va prestar incondicionalment per a l’elaboració d’informacions i reportatges, el guardonat ha fet una llarga i sovint anònima aportació al coneixement general de la història de Manresa i del Bages, tasca que aquest guardó li vol reconèixer a títol pòstum. La dotació del premi és lliurada, en aquest cas especial, a la Seu de Manresa. El jurat té el convenciment que aquesta hauria estat la voluntat de Jaume Pons, que va dedicar a la preservació i el coneixement del temple hores ingents de feina desinteressada.
 
Premi Sibelius-La Casa dels Pianos a la Millor Cançó per a una composició musical inèdita, amb lletra íntegrament en català. Convocat i dotat per l’establiment Sibelius amb 150 euros i l’enregistrament del tema en estudi. Atorgat a l’obra: Fauna, composta per Little Pink Pig, amb Clara Oliveres i Roger Costa, pel seu text, l’originalitat i la frescor en la composició.
 
Premi Treballs de Recerca per a Joves a treballs de recerca sobre qualsevol aspecte de la Catalunya central, realitzats per estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius. Convocat i dotat amb 300 euros per als autors i 100 euros per als professors tutors pel Centre d’Estudis del Bages. El jurat decideix atorgar el premi al treball: El Poal: l’última gran zona agrícola de Manresa, de Laura Santamaria i Serentill, tutoritzat per la professora Carme Botifoll i Benasat, de l’IES Lacetània, de Manresa.  I també una menció honorífica al treball titulat: Espècies invasores al riu Calders, del qual és autora Júlia Real i Babí, i professora tutora Montserrat Sebastián i Roca, de l’IES Miquel Bosch i Jover, d’Artés.