Marcel Mauri: “El govern espanyol encara és a temps de retirar les acusacions”

Actualitat

Santa Coloma de Gramenet, 14 de març de 2019 – Marcel Mauri de los Ríos, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha assegurat: “El govern espanyol encara és a temps de retirar aquestes acusacions que no se sustenten per enlloc si és que realment creu en el diàleg al que apel·la sempre” i ha recordat que aquests dies al Tribunal Suprem “al costat de l’extrema dreta s’hi asseu l’advocacia de l’estat que rep ordres directes del govern espanyol”.

Mauri de los Ríos ho ha dit a Santa Coloma de Gramenet en el marc del primer judici popular Jo Acuso, que Òmnium Cultural organitza dins la campanya Judici a la Democràcia. “El govern espanyol encara ara no ha donat les explicacions pertinents de com és que està acusant els presos polítics de malversació i de sedició”, ha afirmat Mauri de los Ríos i ha afegit: “El que estem vivint en aquest judici és que s’està intentant criminalitzar la desobediència civil, la mobilització amb voluntat transformadora i els drets fonamentals”. “Aquest judici no hauria hagut d’haver començat mai”, ha sentenciat el vicepresident d’Òmnium Cultural.

A més de Mauri de los Ríos, en el primer Jo Acuso també hi han participat; Jaume Asens, tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Gabriela Serra, exdiputada del Parlament; i Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla. La periodista Sara Muñoz ha estat la presentadora i moderadora del debat.

Tots els ponents han coincidit en denunciar la politizació del judici i han posat de relleu la vulneració de drets que estan patint els acusats. “Aquest és un cas d’ús venjatiu del dret”, ha assegurat Pérez Royo, que ha afegit: “No es fa ús del dret per a impartir justícia, sinó per venjar-se. Tota la instrucció s’ha fet a partir d’un delicte imaginat. Utilitzen el dret com a instrument de persecució política”. Per a Serra, aquest judici té una voluntat clara “d’atemorir”, perquè segons ha assegurat: “Es diu a tota la població que aneu en compte, que anem en compte. En aquest judici s’empra l’eina que més mata, la por”. L’activista colomenca ha qualificat el judici: “d’arbitrarietat total. Injustícia absoluta. Aquest judici és una farsa”, ha dit. Asens ha qualificat el procés judicial de “judici polític”, perquè “aquest judici té un rerefons clarament polític i amaga una arbitrarietat disfressada de dret. Però quan grates una mica veus una acusació infundada, unes presons que no s’haurien hagut de dictar mai i on se jutgen fets absolutament distorsionats”.

 

Judici a la Democràcia

La campanya Judici a la Democràcia és una iniciativa d’Òmnium Cultural que té com a objectiu denunciar la judicialització d’un conflicte polític i la petició de 214 anys de presó per reivindicar el dret a votar. Compta, entre d’altres accions, amb un miler d’actes de diferents formats que s’estan fent des de l’inici del judici arreu del país per tal d’arribar a tota la ciutadania, denunciar i conscienciar de les vulneracions de drets i llibertats fonamentals que afecten a tots els ciutadans, independentment de la seva ideologia. Els judicis populars Jo Acuso, que han començat avui a Santa Coloma de Gramenet, s’emmarquen en aquesta campanya. Mauri, que s’ha mostrat “profundament orgullós de tenir un president com en Jordi Cuixart”, ha explicat que al president d’Òmnium Cultural, a qui s’està jutjant al Tribunal Suprem: “li fa molta il·lusió que comencem aquesta campanya a Santa Coloma, una ciutat important per la història d’Òmnium”.

Els Jo Acuso tenen un format de debat-tertúlia a quatre bandes, on sempre hi ha un membre de la Junta Nacional d’Òmnium Cultural i tres ponents més, que poden ser advocats, activistes pels drets socials, persones represaliades per la Llei Mordassa, familiars dels encausats… i està moderada per un periodista vinculat al territori. El públic hi participa activament durant el torn final de preguntes. Els propers actes Jo Acuso visitaran poblacions d’arreu del país com Sabadell (dijous vinent), Barcelona o Vilanova i la Geltrú, entre molts d’altres.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.