Marcel Mauri: “La Flama del Canigó és una invitació a la gent dels Països Catalans per construir un futur compartit”    

Actualitat

El vicepresident d’Òmnium Cultural entrega al president del Parlament, Roger Torrent, una flama de germanor i homenatge a la societat civil en temps de pandèmia

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha recordat aquest dimarts, vigília de Sant Joan, que “la Flama del Canigó és una invitació a la gent de tots els Països Catalans per construir un futur compartit” que permeti sortir d’aquesta situació “d’excepcionalitat democràtica” que té la repressió com a principal exponent. Mauri ho ha afirmat en l’acte d’entrega de la Flama del Canigó al Parlament Catalunya on, com és tradició, aquest símbol de la unitat de la llengua i la cultura catalana ha estat rebut pel president de la cambra, Roger Torrent, i diversos representants de grups parlamentaris. Durant l’acte també hi han assistit representants de la Junta Directiva d’Òmnium, de l’Obra Cultural Balear i d’Acció Cultural del País Valencià, entre d’altres. El vicepresident d’Òmnium ha llegit el manifest de la Flama 2020, marcat per la solidaritat i l’homenatge a la societat civil que ha lluitat contra la Covid-19, i que enguany ha estat escrit conjuntament per una metgessa, un metge, una infermera, un bomber, un llibreter, una pagesa, una mestra, un alumne, un transportista i un viticultor. Acte seguit, s’ha procedit a la tradicional encesa de quinqués amb la flama, davant de la porta de la institució.

Mauri ha recordat que aquest any es torna a renovar la Flama amb presos i exiliats i, conjuntament amb el president del Parlament, ha denunciat l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ambdós empresonats per defensar drets fonamentals. No obstant això, ha dit, i encara més en temps de pandèmia, aquest país “té la seva principal fortalesa en la seva gent”. Malgrat la repressió i la pèrdua de gent estimada, ha assegurat, “la solidaritat i el suport mutu s’han convertit en la base per seguir endavant”, i en aquest sentit, ha afirmat Mauri, la Flama “passi el que passi, no s’apaga mai”. També el president del Parlament ha volgut posar de relleu els “llaços fraternals” arreu de la societat civil dels Països Catalans, i ha demanat que la Flama del Canigó sigui avui un record “pels que ja no hi són i els que no hi poden ser, però voldrien”. “Per ells, continuarem encenent la Flama”, ha assegurat.

La Flama arriba a més de 3.000 punts

La Flama del Canigó, que encén les fogueres de la revetlla de Sant Joan i que, arriba al Parlament des del 1980 -any que es va restablir la institució-, també ha arribat com cada any a més de 3.000 punts dels Països Catalans, tot i que adaptada al context actual provocat per la pandèmia i garantint totes les mesures de seguretat. Com a tret diferencial, aquest any ha viatjat des del Cim del Canigó sota el lema “Enguany encenc la flama per tu”, esdevenint un gest de record per als presos polítics i exiliats, i per reivindicar la defensa dels drets fonamentals, però també amb intenció d’homenatjar els que han lluitat en aquests moments d’emergència sanitària, social i econòmica. Per això, i segons ha recordat el vicepresident d’Òmnium, a partir de les 22 h, també s’insta la ciutadania a encendre una espelma als balcons de totes les cases per retre homenatge a totes les víctimes i els afectats del coronavirus, als serveis essencials, així com als presos i exiliats, i a totes les persones que treballen per mantenir vives les tradicions -com la mateixa Flama-, fins i tot en els moments més difícils.