Marina Roig: “Criminalitzar la mobilització popular pot portar conseqüències nefastes per a l’exercici de drets fonamentals a l’Estat espanyol”

Actualitat

Marcel Mauri: “Jordi Cuixart defensarà la desobediència civil com un instrument legítim per transformar realitats injustes”

Madrid, 12 de juny de 2019 – Marina Roig, advocada del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha advertit en el seu informe de conclusions finals que “criminalitzar la mobilització popular pot portar conseqüències nefastes per a l’exercici de drets fonamentals”. Roig ha criticat davant el Tribunal Suprem que es consideri un delicte el dret a manifestació i que “alguns poders de l’estat vegin aquest dret com una amenaça”· “La defensa de la unitat d’Espanya no pot sacrificar els drets fonamentals de la ciutadania”, ha afegit la lletrada, que s’ha mostrat convençuda que l’acusació contra Jordi Cuixart n’és un exemple clar. Al seu torn, el vicepresident de l’entitat Marcel Mauri de los Rios, des de les portes del Tribunal Suprem, ha avançat que en l’últim torn de paraula del president d’Òmnium, Jordi Cuixart “defensarà la desobediència civil com un instrument legítim per transformar realitats injustes”. “Acabem el judici com el vam començar: denunciant amb la mateixa fermesa que som davant un judici purament polític”, ha afegit Mauri.

L’advocada de Cuixart ha tornat a demanar al tribunal una “sentència absolutòria” i la llibertat immediata del president d’Òmnium “per no perllongar aquesta situació clara de vulneració dels seus drets fonamentals”. En la seva exposició, Marina Roig ha assegurat que els fets del 20-S estan “amparats en l’exercici del dret a reunió” i ha carregat contra les acusacions per “no aportar cap prova de la suposada violència generalitzada”. La lletrada ha insistit que l’actuació i les crides de Cuixart a manifestar-se sempre van ser pacífiques: “la intenció mai va ser impedir l’actuació judicial, sinó protestar”.

En l’última sessió del Judici a la Democràcia al Tribunal Suprem, l’equip de defensa de Cuixart integrat per Marina Roig, Benet Salellas, Àlex Solà i Olivier Peter, ha carregat contra el “menyspreu del ministeri Fiscal” envers la resolució de les Nacions Unides on demana la llibertat immediata del president d’Òmnium i on afirma que “la detenció de Cuixart és arbitrària perquè és resultat de l’exercici de drets fonamentals”.