Màrius Sampere i Josep Pla, protagonistes del dimarts a Òmnium Cultural

Actualitat

14/10/05 (Redacció ÒC) Hèctor López Bofill va destacar que el redactat del nou Estatut “suposa un pas endavant cap a la independència”, a Converses amb… del passat 13 d`octubre dels dijous de l`Òmnium. Per al professor en Dret Constitucional, el redactat del nou Estatut suposa un clar augment del poder del Principat. Per contra del que s`ha escrit a la premsa espanyola, considera que es tracta d`un estatut antiintervencionista ja que “impedeix la intercessió d`Espanya, que és el que ha vingut fent des de 300 anys enrere”. Bofill va remarcar, per sobre de la resta de punts, l`augment i blindatge de competències, la creació d`un poder judicial propi i el canvi de règim financer. També va destacar que la inclusió d`una llarga llista de drets “li dóna un caire semblant al d`una constitució”, cosa que ha valorat molt positivament. Segons l`autor de La independència i la realitat l`Estatut sí que suposa un pas endavant cap a la independència, “l`escàndol que s`ha aixecat a Madrid n`és una prova” va afirmar. En aquest sentit va destacar que els “insults que ens tracten de menors d`edat, quan és el 90% de nostre Parlament qui ha aprovat aquest text provocaran un augment de l`independentisme a Catalunya”. D`altra banda, Bofill va destacar que l`aprovació del nou Estatut “pot posar contra les cordes Zapatero” ja que va recordar que aquest governa amb el suport dels polítics catalans “tant a dins del seu partit com al Govern espanyol”. En última instància el doctor en Dret Constitucional va manifestar que trobava propi “d`encontres en la tercera fase” que, un cop guanyat un possible referèndum a Catalunya, el Tribunal Constitucional dictés la inconstitucionalitat del text: “si esperen que 11 jutges invalidin la decisió de tot un poble català, això si que serà un gran pas cap a la independència”, va afirmar. Finalment i referent a la polèmica sobre la definició de Catalunya, Hèctor López Bofill s`ha mostrat partidari de cedir en aquest aspecte ja que “Catalunya no és una nació; ho són els Països Catalans en el seu conjunt”.

13/10/05 (Redacció ÒC)
El passat dimarts 11 d’octubre la cita cultural amb Òmnium Cultural marcava dues trobades a l’agenda. La primera tenia lloc a la mateixa seu nacional de l’entitat, on Josefina Salord, membre de l’Institut Menorquí d’Estudis, va pronunciar una conferència en la qual va destacar l’afinitat entre Pla i Francesc de Borja Moll. L’acte es trobava emmarcat dins el cicle Josep Pla i la reivindicació de la llengua catalana que ja fa tres setmanes que es realitza a la seu nacional d’Òmnium. La presentació va anar a càrrec de Xavier Pla, en representació de la Fundació Pla i Jordi Manent, representant d’Òmnium Cultural.
La segona cita cultural del passat dimarts tenia lloc a la seu de la nova llibreria Proa, inaugurada recentment i que acollia la segona sessió que el cicle Poetes del Carles Riba dedicava a Màrius Sampere. L’acte va comptar amb la presència del poeta de Santa Coloma de Gramenet i l’expert en la seva obra, Sam Abrams, que van oferir un petit recull de les millors obres del guanyador del Riba per L’home i el límit.
Les properes cites amb els corresponents cicles seran la setmana vinent. Mentre el cicle dedicat a Pla indagarà dimarts en la relació de l’autor amb Joan Coromines, el cicle de Poetes del Carles Riba dedicarà dilluns vinent a Joan Margarit, en una sessió en que Laura Borràs analitzarà la obra Càlcul d’estructures.

Per a més informació del cicle de Pla, cliqueu aquí.
Per a més informació del cicle de Poetes del Carles Riba, cliqueu aquí.