Hèctor López Bofill: ‘L’Estatut ens apropa cap a la independència’

Actualitat

(14/10/05) Redacció ÒCJa ha sortit publicat el nou exemplar d`Escola Catalana, la revista ha estat guardonada recentment amb el Premi Extraordinari Catalunya Educació 2005. El nou número, el 423, destaca l`aventura com a component educatiu dels infants i joves . L`aventura com a experiència del saber, com a valor d`aprenentatge davant d`allò nou, incert i desconegut allò que, en definitiva, desperta la curiositat. Amb aquest fil conductor la revista entrevista, en aquest número, l`escriptor Xavier Moret, autor de novel·la negra i d`aventura com Zanzíbar pot esperar o Boomerang.

14/10/05 (Redacció ÒC)
Hèctor López Bofill va destacar que el redactat del nou Estatut ‘suposa un pas endavant cap a la independència’, a Converses amb… del passat 13 d’octubre dels dijous de l’Òmnium. Per al professor en Dret Constitucional, el redactat del nou Estatut suposa un clar augment del poder del Principat. Per contra del que s’ha escrit a la premsa espanyola, considera que es tracta d’un estatut antiintervencionista ja que ‘impedeix la intercessió d’Espanya, que és el que ha vingut fent des de 300 anys enrere’.
Bofill va remarcar, per sobre de la resta de punts, l’augment i blindatge de competències, la creació d’un poder judicial propi i el canvi de règim financer. També va destacar que la inclusió d’una llarga llista de drets ‘li dóna un caire semblant al d’una constitució’, cosa que ha valorat molt positivament.
Segons l’autor de La independència i la realitat l’Estatut sí que suposa un pas endavant cap a la independència, ‘l’escàndol que s’ha aixecat a Madrid n’és una prova’ va afirmar. En aquest sentit va destacar que els ‘insults que ens tracten de menors d’edat, quan és el 90% de nostre Parlament qui ha aprovat aquest text provocaran un augment de l’independentisme a Catalunya’.
D’altra banda, Bofill va destacar que l’aprovació del nou Estatut ‘pot posar contra les cordes Zapatero’ ja que va recordar que aquest governa amb el suport dels polítics catalans ‘tant a dins del seu partit com al Govern espanyol’. En última instància el doctor en Dret Constitucional va manifestar que trobava propi ‘d’encontres en la tercera fase’ que, un cop guanyat un possible referèndum a Catalunya, el Tribunal Constitucional dictés la inconstitucionalitat del text: ‘si esperen que 11 jutges invalidin la decisió de tot un poble català, això si que serà un gran pas cap a la independència’, va afirmar.
Finalment i referent a la polèmica sobre la definició de Catalunya, Hèctor López Bofill s’ha mostrat partidari de cedir en aquest aspecte ja que ‘Catalunya no és una nació; ho són els Països Catalans en el seu conjunt’.