Matthew Tree: “Escric en català perquè és una llengua que m’ha permès expressar-me amb total llibertat”

Actualitat

El cicle “Llegir la literatura”, que cada tardor organitza Òmnium Mataró-Maresme, ha començat aquest dijous 14 de novembre amb una conferència de Matthew Tree.

Enguany el cicle porta per títol “Una literatura oberta al món” i se centra en la riquesa que aporta la multiculturalitat a la literatura catalana.  El primer convidat, Matthew Tree, és un escriptor britànic que escriu tant en anglès com en català, de manera que és un clar exemple de literatura feta a casa que ens aporta reflexions i alhora també n’exporta.
 
Matthew Tree va explicar al públic que va aprendre el català ja de gran, quan tenia més de 18 anys, i de manera autodidacte, fins a arribar a fer una immersió en la llengua tan gran que ja pensava en català. I és que a partir dels anys 90 va començar a escriure pràcticament només en català. “Vaig començar a escriure en català perquè em permetia expressar amb total llibertat tot el que pensava, cosa que no em passava amb l’anglès”. D’acord amb les seves paraules, el problema amb la seva llengua materna és que l’anglès britànic ha generat una cultura classista que encara es dóna avui dia, i de la que vol fugir. “Quan parles amb algú que parla anglès britànic –a diferència del que passa amb l’anglès americà–, saps de quina classe social és,  en quin entorn es mou, de què treballa. Jo volia fugir d’això i escriure en una llengua sense marcadors socials“.

L’escriptor també va recordar que “el procés de publicació en català va ser una mica lent, especialment fins que no vaig guanyar el premi Andròmina de narrativa”, moment en què els editors van començar a interessar-se en la seva obra. Tot i això, Tree es va mostrar molt agraït amb la cultura catalana, que li ha permès expressar-se tal com és.
 
Com a novetat d’aquest any, tres de les quatre sessions del cicle es faran a les biblioteques públiques de la ciutat, amb la intenció de mobilitzar més gent i ampliar el cicle a un públic més divers.  Ahir la conferència va tenir lloc a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró. La propera sessió serà dijous 21 de novembre, a la Biblioteca Antoni Comas. En aquesta ocasió comptarem amb l’escriptor Julià de Jòdar

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.