Mauri: “El govern espanyol tenia l’opció d’escoltar l’ONU i, en canvi, segueix al costat de la repressió, Vox i la Guàrdia Civil”

Actualitat

Òmnium denuncia que l’Estat segueix fent “cas omís” al dret internacional, un any després de l’informe de l’ONU en favor de la llibertat de Jordi Cuixart i la resta de presos polítics

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha denunciat que, un any després que el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU es posicionés en favor de la llibertat de Jordi Cuixart i de la resta de presos polítics, el govern espanyol encara no ha donat resposta a aquest organisme internacional, menyspreant el dret penal i els tractats de drets humans subscrits per l’Estat espanyol. “El govern espanyol tenia l’opció d’escoltar l’ONU i, en canvi, segueix al costat de la repressió, de Vox, de la Guàrdia Civil i de Pérez de los Cobos”, ha declarat Mauri en un acte amb partits i entitats aquest divendres davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Segons el vicepresident d’Òmnium, “ara cal tornar a exigir des del carrer que el govern espanyol faci cas d’allò que diu Nacions Unides i no se segueixi situant al costat de les tesis de l’extrema dreta”.

“Fa més d’un any que, no només nosaltres, sinó també l’ONU, Amnistia Internacional, i aquesta setmana també l’Organització Mundial contra la Tortura, reclamem que el govern espanyol faci tot allò que està a les seves mans perquè Jordi Cuixart i la resta de presos polítics puguin quedar en llibertat, tal com diu Nacions Unides”, ha assegurat Mauri. Per això, ha dit, cal continuar recordant que “la repressió no s’ha aturat; al contrari, s’ha mantingut”, malgrat la greu pandèmia que s’està vivint arreu del món, i que la vulneració de drets fonamentals segueix present amb presos polítics i exiliats.

Fa un any, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU va dirigir un informe al govern espanyol per reclamar l’alliberament dels presos polítics, que demanava si se’ls havia concedit algun tipus d’indemnització o reparació del dany per la presó injustificada, i exigia una investigació sobre la possible violació de drets fonamentals. Un any després, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ja suma 963 nits a la presó per defensar drets fonamentals, i el govern espanyol encara no s’ha pronunciat sobre la petició de Nacions Unides.