Nou cicle de conferències: “300 anys… també de literatura”

Actualitat

El cicle de conferències “Llegir la literatura” arriba a la 20a edició

Després de la commemoració, l’any passat, dels fets del 1714, Òmnium Cultural Mataró-Maresme organitza ara el cicle “300 anys… també de literatura”,  que fa un recorregut necessàriament esquemàtic per la literatura catalana dels darrers tres segles. El cicle servirà per conèixer, o tornar a conèixer, alguns dels nostres clàssics, i també per descobrir amb orgull el creixement de la nostra literatura fins a arribar a la vitalitat dels darrers anys del segle XX i de principis del nostre segle.

El cicle “Llegir la literatura” normalment té lloc durant la tardor; en aquesta edició, s’ha deixat pel gener-febrer del 2015, ja que durant els darrers mesos l’activitat de l’entitat s’ha centrat en una altra data, el 9N, també decisiva en la història del país.
 
Les tres primeres conferències, a càrrec de professors universitaris experts en la matèria, tractaran sobre tres autors ben diferents: el Baró de Maldà (1746-1819), autor del Calaix de sastre, un dels textos més importants de la narrativa catalanaentre els segles XV i XIX; Jacint Verdaguer (1845-1902), una gran figura del moviment de la Renaixença, que va tornar a situar el català com a llengua literària; i Josep Pla (1897-1981), el prosista més important de la literatura catalana del segle XX.
 
La quarta sessió del cicle anirà a càrrec del poeta Joan Margarit, que no farà una conferència sinó un recital de poemes seus i d’altres autors catalans. Finalment, acabarem amb una conferència a càrrec de Vicenç Villatoro, un exemple d’autor contemporani d’èxit que obre la nostra literatura al món.
 
Les conferències tindran lloc a la seu d’Òmnium Mataró-Maresme (carrer d’Argentona, 59, baixos. Mataró), a 2/4 de 8 del vespre.
 
 
Programa:
–       Dijous 15 de gener – Margarida Aritzeta, professora de la Universitat Rovira i Virgili: “El Calaix de sastre del Baró de Maldà, la crònica d’una època de canvis”
–       Dijous 22 de gener – Narcís Garolera, professor de la Universitat Pompeu Fabra: “La poesia de Jacint Verdaguer”
–       Dijous 29 de gener – Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona: “L’aventura d’escriure un dietari. Breu història d’El quadern gris de Josep Pla”
–       Dimecres 4 de febrer – Joan Margarit, poeta: “Des d’on tornar a estimar”
–       Dijous 12 de febrer – Vicenç Villatoro, escriptor:  “Escriure i viure: la gènesi d’una novel·la”