Òmnium Alt Camp recull una vintena de propostes per al futur del català

Actualitat

Òmnium Alt Camp ha celebrat, aquest mes de juny, dos debats sobre llengua per conèixer, compartir i proposar noves iniciatives perquè el català sigui fort en tots els seus àmbits. D’aquests dos debats, un de temàtica general i un específic de l’àmbit empresarial, n’han sorgit una vintena de noves propostes que s’incorporaran a les propostes que Òmnium Cultural presentarà al Pacte Nacional per la Llengua.

El primer debat, “El català com a llengua de comunicació social” es va celebrar el 16 de juny a la seu d’Òmnium Alt Camp, i estava obert a tota la ciutadania. Els assistents van exposar les situacions en què creuen que el català està en perill i, seguidament, es van fer les diverses aportacions. Entre les propostes, destaca la necessitat de crear una campanya pel català en el món de l’esport; fomentar el llenguatge no formal en el lleure; treballar la consciència sociolingüística, o reforçar l’atenció als nouvinguts en català.

La segona trobada, “El català com a llengua d’empresa i treball”, va estar coorganitzada amb la Cambra de Comerç de Valls i va comptar amb la participació del seu president, Josep Maria Rovira. La trobada es va celebrar el 21 de juny i tractava específicament l’estat del català en el món empresarial. 

Els assistents, empresaris vallencs i de la comarca, van explicar com veuen i viuen l’ús del català en el seu dia a dia i van debatre sobre diverses propostes per fomentar-lo. Algunes d’aquestes iniciatives van dirigides a treballadors i empresaris, com ara no canviar de llengua davant dels clients donant per fet que no saben català, o bé dirigides a les administracions públiques, reclamant que el català sigui un requisit a l’hora de convocar concursos públics.

Òmnium Cultural fa aportacions pel Pacte Nacional per la Llengua amb la veu de 17 experts i més de mig miler de propostes ciutadanes

Òmnium Cultural ha encarregat a 17 experts l’elaboració de quatre informes que analitzen l’estat de la llengua catalana en quatre àmbits, l’educació i el lleure; l’audiovisual; l’empresa i treball, i la diversitat social.

Aprofitant la gran capil·laritat d’Òmnium arreu del territori, les conclusions dels informes s’han compartit arreu del país a través de les 50 seus territorials de l’entitat, amb l’objectiu d’incorporar-hi la veu de la societat civil i les inquietuds de la ciutadania en matèria de llengua de les diverses zones del país, on les necessitats de la llengua no són les mateixes. 

Els informes dels experts i les propostes sorgides dels debats al territori, més el mig miler de propostes rebudes a través del web llengua.omnium.cat, formaran part del procés de participació ciutadana del Pacte Nacional per la Llengua.