Òmnium atorga el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’escriptor Albert Manent

Actualitat

En el marc de la campanya de presentació de la plataforma somescola.cat, Òmnium Cultural organitza el cicle de conferències Llengua i Escola Catalana, que tindran lloc a Tarragona

El jurat del 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha fet públic avui en roda de premsa a la seu nacional d’Òmnium Cultural, que la persona reconeguda amb aquest guardó és enguany el filòleg, historiador i escriptor Albert Manent i Segimon.

En l’acte hi ha intervingut Muriel Casals com a presidenta de l’entitat, Pilar Garcia Sedas, en representació del Jurat i el mateix guardonat. També han volgut ser-hi presents antics guardonats d’Honor com Jaume Cabré (2010)  Montserrat Abelló (2008), Feliu Formosa (2005) i Antoni Maria Badia Margarit (2003).

 

Tal com ha exposat Pilar Garcia Sedas, el Jurat ha decidit atorgar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany a Albert Manent i Segimon ‘la trajectòria del qual és un clar exemple de maduresa literària i historiogràfica i de compromís i activisme cultural amb Catalunya’. Si els lemes d’aquesta institució, Òmnium Cultural, són “Llengua, cultura, país”, ‘l’obra del guardonat reuneix en tota la seva extensió aquests postulats que en la tasca intel•lectual d’Albert Manent són impossibles de deslligar.’ S’ha destacat molt especialment, la seva obra com a historiador ja que ‘des del compromís, ha treballat amb gran esforç en la recuperació del patrimoni cultural català a través de la memòria oral i escrita, a través de la recerca de documents dispersos que han passat a engrossir de manera decisiva els fons bibliogràfics i documentals de l’Arxiu Nacional de Catalunya i de gran nombre d’arxius comarcals.’

Aquest reconeixement a la trajectòria, s’atorga enguany en el marc del 50 aniversari d’Òmnium Cultural, una entitat al qual el guardonat també ha estat estretament vinculat, com a soci des dels del 1968 i impulsor d’iniciatives culturals des de l’entitat i a l’entorn d’aquesta. Muriel Casals, ha volgut destacar l’activisme cultural i intel•lectual d’Albert Manent qui ha contribuït en majúscules a l’enfortiment de la cultura catalana. Ha destacat també que per primera vegada, aquest premi recau sobre el fill d’un antic guardonat d’Honor, el poeta Marià Manent, qui rebé el premi l’any 1985.