Òmnium Cultural demana la nul·litat dels consells de guerra de la dictadura

Actualitat

Òmnium Cultural, amb la Comissió de la Dignitat, demana la nul·litat dels consells de guerra de la dictadura

Aquest dimecres la Comissió de la Dignitat ha registrat una proposició de llei al Parlament en què demana a la Cambra que declari nuls els consells de guerra per motius polítics a Catalunya realitzats durant la dictadura. Òmnium Cultural és una de les entitats que donen suport a la proposició. 
 
La Comissió de la Dignitat assegura que el Parlament de Catalunya té una responsabilitat política històrica en aquesta matèria, ja que l’Estatut d’Autonomia atorgava des del 1932 les competències en administració de justícia i tribunals, que es van vulnerar.  El president de la Comissió, Pep Cruanyes, explica que avui dia la cambra no té competències per legislar en aquest sentit, però recorda que el 1932, en la seva primera legislatura, el Parlament sí tenia les competències en administració de Justícia i Tribunals, i que aquesta “va ser vulnerada pels consells de guerra franquista”. L’Estatut que emparava aquesta competència va ser derogat durant la dicadura i ara el Parlament «té la responsabilitat jurídica i política d’anul·lar-los».
 
La llei demana que es declarin «nuls i sense efecte jurídic» els consells de guerra i les corresponents sentències d’aquest període per aquestes causes i que la Conselleria de Justícia de la Generalitat emeti la certificació de la nul·litat del procediment i sentència corresponents.