Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 impulsen una marató solidària per l’emergència social davant la crisi de la Covid-19

Actualitat

La recaptació anirà a projectes socials per combatre l’atur, l’emergència alimentària, el risc sobre la infància i els problemes d’habitatge

 

Barcelona, 21 de maig 2020 – Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Coop57 inicien una marató solidària d’una setmana per recaptar fons i fer front comú davant la severa emergència social agreujada per la crisi de la Covid-19. En el marc del projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats, les tres entitats insten la ciutadania a mobilitzar-se i aportar el seu granet de sorra per contribuir a revertir els problemes estructurals aguditzats per la pandèmia i reclamar una vida digna per a tothom. Tots els fons recaptats es destinaran a projectes socials que combaten les mancances estructurals entre la població més vulnerable que la crisi de la Covid-19 ha tornat a evidenciar, i es repartiran entorn a quatre grans eixos d’actuació: la pobresa cronificada i l’exclusió agreujada per l’atur; la infància en risc i sense accés a l’educació; no disposar d’una llar digne; i l’emergència alimentària i les necessitats bàsiques. Les aportacions es poden fer a través de la  pàgina web del projecte Lliures.  Així, les tres entitats tornen a posar l’emergència social al centre del debat de país, amb l’objectiu de sumar en les lluites compartides contra les desigualtats i no deixar ningú pel camí.

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha recordat que no som davant problemes nous, sinó que “la pandèmia agreuja una situació de vulnerabilitat i pobresa que ja existia al nostre país”.  “A Catalunya plou sobre mullat” diu Mauri, i aposta per situar al centre de tot les persones més vulnerables i en risc d’exclusió: “perquè mentre hi hagi pobresa i exclusió no podrem construir una societat lliure, és el moment del Projecte Lliures per posar al centre de tot la lluita contra l’exclusió i la pobresa i que ningú no quedi enrere”. “Venim de la crisi de 2008 i els que encara no l’havien superat avui estan patint l’impacte de la covid-19, que dibuixa una realitat més desigual i amb major pobresa”, destaca Teresa Crespo, membre de la Junta Directiva d’ECAS. “Volem aconseguir una societat més justa responent a les necessitats emergents i a la manca de recursos per viure dignament. Tota la població ha de poder gaudir dels drets a l’alimentació, a l’habitatge, a la salut, al treball i a l’educació”. I des de Coop57, David Fernàndez assegura que “allò d’un sol poble continua sent una aspiració”. “Abans de la Covid només el 45% de la societat catalana vivia sota patrons de plena integració social, un 35% en una precarietat a perpetuïtat, i un 20% sota escenaris d’exclusió social”, ha afegit, i ha destacat: “això era ahir; l’avui ja és pitjor; el demà encara el podem canviar”.

Situació crítica a Catalunya

Després de la Covid-19, més d’una quarta part de Catalunya es trobarà en risc d’exclusió, segons la Taula del Tercer Sector. De fet, aquest mes d’abril ja es comptabilitzen més d’un milió de persones desocupades a Catalunya, una xifra que agreuja la situació del 49,6% de les famílies que tenen dificultats per arribar a final de mes. D’aquestes, 18.000 persones ja han contactat amb el Sindicat de Llogaters per demanar ajuda per pagar l’habitatge, mentre que l’infrahabitatge, l’amuntegament o la pobresa energètica sumen altres dades alarmants, com ara l’increment de més d’un 88% de les trucades per casos de violència masclista i l’augment de les persones sense llar, que ja està per sobre dels 5.000 casos a Catalunya. En el camp de l’educació, la bretxa social s’accentua amb més de 55.000 famílies sense accés a ordinadors o sense connexió a internet, el que suposa més de 180.000 infants i joves. I l’emergència alimentària i la necessitat de productes bàsics com bolquers, roba infantil, medicaments, productes sanitaris o d’higiene es multiplica. Durant el mes d’abril s’ha registrat un 30% més de peticions al Banc d’Aliments respecte d’abans de la crisi, i les peticions d’ajuda a entitats com Càritas s’han multiplicat per tres.

Què és el projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats?  

El projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats va néixer el 2016 de la cooperació entre Òmnium, Coop57 i ECAS per contribuir a revertir des de la pròpia societat la situació de crisi social i cronificació de les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social a Catalunya. Es tracta d’un fons econòmic i social que recull aportacions de persones i organitzacions que es destinen íntegrament a finançar projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caire col·lectiu i amb base comunitària, i els proveeix d’acompanyament tècnic i comunitari.

Lliures ha donat suport a la creació de la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante, la posada en marxa de l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, el funcionament de l’associació Escudella Solidària i l’inici de les activitats de Lola no estàs sola.