Òmnium Cultural exigeix activar la cerca internacional del Borbó

Actualitat

Mauri: “la justícia espanyola torna a demostrar la seva escandalosa arbitrarietat. Està de braços plegats i permet impunement que el Borbó es fugui sense retre comptes”

Barcelona, 4 d’agost 2020.- Òmnium Cultural exigeix activar la cerca internacional de Joan Carles I per tal de garantir que reti comptes davant la justícia. L’entitat ha presentat aquest matí davant la Sala Segona del Tribunal Suprem una petició urgent per adoptar mesures cautelars després de la fugida de l’emèrit, on demana citar-lo a declarar de manera immediata com a investigat i que el jutge li prengui declaració. Al mateix temps, l’entitat exigeix que des de les institucions involucrades s’informi immeditatament del parador de Joan Carles de Borbó i se l’adverteixi que la seva incompareixença podrà provocar una ordre de detenció i l’activació dels mecanismes de cooperació policial i jurisdiccional internacionals. L’entitat presidida per Jordi Cuixart demana màxima celeritat al Suprem per admetre a tràmit la querella interposada fa un mes per Òmnium contra el rei emèrit i exerceixi les seves responsabilitats com a poder judicial per perseguir la corrupció: insta el Suprem a activar la Unitat de Policia Judicial perquè urgentment acrediti on està el Borbó fugat.  El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que “la justícia espanyola ens torna a demostrar la seva escandalosa arbitrarietat. Està de braços plegats i permet impunement que el Borbó es fugui sense retre comptes. Som davant un escàndol democràtic majúscul, una autèntica operació d’Estat que ha organitzat la fuga de l’emèrit amb la participació activa del govern espanyol”.

Davant l’operació d’Estat muntada i coordinada des de tots els poders de l’Estat i la opacitat que envolta la fugida del monarca, Òmnium Cultural també demana al Suprem que dicti una prohibició de sortida de l’Estat espanyol a Joan Carles de Borbó i li retiri el passaport mentre no es confirmi oficialment la seva sortida de territori espanyol.