Òmnium Cultural exigeix mesures cautelars contra el rei emèrit per la voluntat expressa del Borbó de fugar-se

Actualitat

Marcel Mauri: “Jordi Cuixart i la resta de presos polítics van patir dos anys de presó preventiva sota el pretext d’un suposat risc de fuga. Cal seguir pressionant des de la societat civil per desemmascarar i afeblir els poders de l’Estat i així seguir lluitant per la República Catalana”

Barcelona, 3 d’agost 2020.- Òmnium Cultural ha posat en marxa els serveis jurídics de l’entitat per exigir mesures cautelars contra el rei emèrit davant la voluntat de fuga que ell mateix ha expressat. L’entitat denuncia que el rei emèrit es fuga de l’Estat espanyol amb la connivència de la resta de poders de l’Estat i amb una querella criminal en contra seva presentada per l’entitat davant el Tribunal Suprem per corrupció i blanqueig. L’anunci de la Casa Reial ha fet evident la voluntat expressa de l’emèrit per fugir de territori espanyol i ho considera una mostra més de la impunitat de què gaudeixen els poders de l’Estat amb la monarquia al capdavant. La fugida orquestrada pels poders de l’Estat pretén salvar impunement i sense retre comptes un règim caduc, corrupte i opac. Òmnium exigeix a la justícia espanyola que actuï de manera urgent i insta a la Fiscalia General de l’Estat i l’Advocacia, que depèn del govern espanyol, a prendre les mesures corresponents en pro de l’interès públic. El president d’Òmnium Jordi Cuixart ha denunciat en una piulada “un cap d’Estat aplaudint la fugida d’un corrupte; de la impunitat n’han fet carta de presentació al món. Per justícia, memòria i dignitat, guanyem un futur sense súbdits ni borbons”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha assegurat que “cal seguir pressionant des de la societat civil per desemmascarar i afeblir els poders de l’Estat i així seguir lluitant per la República Catalana” i recorda que “el president d’Òmnium Jordi Cuixart i la resta de presos polítics van patir dos anys de presó preventiva sota el pretext d’un suposat risc de fuga”. “És el mateix Borbó qui admet la fuga i davant d’això, cal prendre les mesures corresponents urgents”, ha afegit.

L’entitat ja va interposar fa un mes davant el Tribunal Suprem una querella criminal contra el rei emèrit per presumptes delictes que fan referència a la corrupció, com suborn, tràfic d’influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals. Precisament, el Suprem ha designat Manuel Marchena com a magistrat competent per decidir si admet o no a tràmit la querella presentada per Òmnium Cultural contra el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, el mateix jutge que va condemnar a 9 anys de presó el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en un judici amb una clara manca de garanties i vulneració de dret. La designació de Marchena evidencia un cop més d’una nova maniobra dels Poders de l’Estat per protegir-se.

L’anunci de la Casa Reial evidencia un cop més la crisi de legitimitat i triple fallida de l’Estat, econòmica, social i democràtica. així com les maniobres dels poders i clavegueres de l’Estat han quedat al descobert. Enfront d’aquest model caduc, la societat civil s’ha tornat a mobilitzar per pressionar i deixar en evidència aquestes mancances fent ús d’eines pròpies del segle XXI com l’empoderament col·lectiu i la solidaritat.