Òmnium Cultural se suma al dol per la mort de Joaquim Molas

Actualitat

Catedràtic de literatura, historiador, crític literari i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1998

Òmnium Cultural se suma al dol per la mort de Joaquim Molas i Batllori (Barcelona, 1930), catedràtic de literatura, historiador, crític literari i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1998.

Molas és un referent de la cultura catalana i mestre de diverses generacions d’estudiosos i historiadors de la literatura catalana. Va impartir cursos en la clandestinitat, va dirigir la primera càtedra de llengua i literatura catalanes de la UAB el 1969 i més tard va ocupar aquesta càtedra a la UB. 

Després de fer diversos estudis sobre literatura medieval, Molas es va especialitzar en història i crítica de la literatura contemporània. Va ser el responsable de llengua de la Gran Enciclopedia Catalana, va codirigir la Història de la Literatura Catalana amb Martí de Riquer i Antoni Comas i va iniciar el Diccionari de literatura catalana, dirigit en el tram final per Josep Massot.

A banda del Premi d’Honor, el 1984 va obtenir el Premi Crítica Serra d’Or en història literària per la seva obra La literatura catalana d’avantguarda 1916-1938, el 1999 la Creu de Sant Jordi i el 2003 la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, entre altres reconeixements.